Опит за преврат. Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса

Привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса, по време на заседанието, на което трябваше да бъде потвърдена победата на Джо Байдън. След

Привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса, по време на заседанието, на което трябваше да бъде потвърдена победата на Джо Байдън.

След това полицията евакуира хората от сградата, предава Асошиейтед прес.

Политици коментират, че това е опит за преврат. Дебатът и гласуването на Електоралната колегия, която трябваше да обяви победата на Джо Байдън в момента е прекъснато, а полицията затвори сградата.

Протестите започнаха пред сградата на Конгреса по обяд, като се стигна до сблъсъци. Демонстрантите събориха част от огражденията и проникнаха в сградата. Властите използваха сила и сълзотворен газ.

Час след началото на щурма, полицията не успява да овладее хората. След като бяха изведени вицепрезидентът Майк Пенс и конгресмените, в залите в момента се разхождат протестиращи, като някои от тях викат от трибуните „Тръмп спечели изборите!“.

Ситуацията започна да излиза извън контрол малко след началото на заседанието на Камарата на представителите и Сената. След като привържениците на Тръмп навлязоха до залите на Сената, заседанието на Камарата на представителите и на Сената бе прекъснато. Служители на реда започнаха да евакуират хората от района. Обстановката допълнително се усложни и от информация за взривно устройство, открито в близост.

Към момента се съобщава за една простреляна жена, която е в критично състояние.

Конгресмени съобщиха, че им раздават противогази преди да ги изведат от залата. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и избраната за вицепрезидент Камала Харис са евакуирани, като мястото не се съобщава.

Междувременно в града беше въведен полицейски час до 06:00 ч. утре.

В медиите се появи и съобщение, че кметът на Вашингтон е поискал Националната гвардия да се намеси, което по-късно беше опровергано от Пентагона.

По-рано днес Доналд Тръмп заяви, че никога няма да признае резултатите от изборите.  След началото на сблъсъците Тръмп призова протестите да „останат мирни“.

На фона на събитията Министерството на външните работи призова  всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън.

COMMENTS

WORDPRESS: 0