Операция „Абитуриенти“ в цялата страна през май

Операция „Абитуриенти“ в цялата страна през май

Разпоредено е по традиция да се организира специализирана полицейска операция през целия месец май по отношение на абитуриентите. Операцията се казва

Разпоредено е по традиция да се организира специализирана полицейска операция през целия месец май по отношение на абитуриентите. Операцията се казва „Абитуриенти“. Това заяви инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“ при главна дирекция „Национална полиция“ на брифинг относно предприетите мерки за баловете на абитуриентите.

Кампанията „Абитуриенти“ е започнала още от началото на май. На територията на цялата страна екипи на полицията работят усилено не само през деня, но и вечерно време.

На територията на цялата страна ще се осигурява подпомагане на движението особено там, където има образуване на колони. Осъществена е връзка с регионалните управления на образованието по всички територии, в това число и с ръководствата на училищата, в които се организират празненства с абитуриенти за тяхното изпращане, за да може т.н. дефилета извън училищните дворове да бъдат контролирани, за да се гарантира безопасността на всички участници в движението по пътищата.

Инспектор Ботева акцентира, че когато се превозват пътници, повече от разрешеното в съответното превозно средство, в което те пътуват, това е нарушение. Също така е нарушение, когато водачите разговарят по мобилните си телефони и без устройства, които позволяват свободното движение на ръцете. Изключително неправомерно и нарушаване на законите по пътищата е показването през различните видове отвори на автомобилите.

Това, което е характерно за последните години – от 2017 до 2019 г., е, че се увеличава броят на установените нарушения на Закона за движението по пътищата. Голяма част от нарушителите, които са били установени, не са спазвали скоростните режими, съответно са разговаряли по мобилните си телефони, пресичали са на забранителен сигнал на светофарните уредби, в това число пешеходци.

През 2019 г. са взети 908 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги заради това, че са нарушили Закона за движението по пътищата или Кодекса на застраховането. Спрямо 2018-а те са с 300 повече, а спрямо 2017-а – с 500 повече.

Съставените актове за установени административни нарушения са 153 през 2019 г. Съставените фишове на мястото на извършване на нарушението са 214, с повече от 100 спрямо предходните 2 години. Издадените електронни фишове са 354.

22 пешеходци са получили по време на баловете наказания директно на място на извършване на нарушението. Общо нарушенията от водачите на превозни средства за 2019 година наброяват 627. Най-голяма част от нарушенията са били установени на територията на областна дирекция на МВР-Пловдив.

Комисар Мартин Цуренски от „Пътна полиция“, СДВР, заяви, че на територията на столицата е подсигурено движението по основните маршрути на придвижване на зрелостниците.

„От силите на отдела чрез работните станции за отдалечен достъп ще бъдат изготвени фотоснимки и видеоклипове, от които след това ние ще установяваме собствениците на автомобилите, които ще бъдат призовавани в отдел „Пътна полиция“ при допуснати административни нарушения“, каза още комисар Цуренски.

Ще се следи за всякакви нарушения – както за правилното движение по пътното платно, така и за правилното превозване на пътниците, за ползването на обезопасителните системи, за спазването на скоростните режими.

COMMENTS

WORDPRESS: 0