Окончателно: Дворецът „Царска Бистрица“ е на Сакскобургготски

Дворецът "Царска Бистрица" окончателно остава на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и фамилията му, реши Върховният касационен съд по делото

Дворецът „Царска Бистрица“ окончателно остава на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и фамилията му, реши Върховният касационен съд по делото за собствеността на имота. 

С това решение на ВКС се отхвърля искът на държавата срещу Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да бъде признато, че България е собственик по силата на Закона за горите от 1897 г. на имението.

Съдът прие, че дворецът е построен с лични средства на дядото на Симеон – цар Фердинанд I и отхвърли аргументите на държавата, която претендираше, че е собственик на имота.

Държавата, която е представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, трябва да плати на Сакскобургготски – 18 897 лв. за разноски по делото, а на сестра му – 62 354 лв.

Това е първото дело от серията за царските имоти. Досега държавата спечели окончателно делата за „Cитняĸoвo“, „Capъгьoл“, както и за бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa.

Делото за „Царска Бистрица“ беше спечелено от държавата на първите две инстанции.

COMMENTS

WORDPRESS: 0