Около 6000 патици от ферма са умъртвени заради ”птичи грип”

Около 6000 патици от ферма в стралджанското село Зимница, заразени от вируса на "птичия грип" тип H5N8, са умъртвени и загробени. Ветеринари са

Около 6000 патици от ферма в стралджанското село Зимница, заразени от вируса на „птичия грип“ тип H5N8, са умъртвени и загробени.

Ветеринари са дезинфекцирали птицефермата. Това съобщи ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните на д-р Николай Георгиев пред БТА.

Огнището на високопатогенната инфлуенца по птиците е възникнало в нова сграда, добре изолирана от прелетни птици. Ветеринари проучват мястото, за да се открият причината за заразата, допълни Георгиев.

Обособена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект. Забранени са търговията и придвижването на домашни и диви птици и яйца за разплод, организирането на панаири, пазари и изложби на животни в региона.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

В началото на ноември миналата година в стралджанските села Зимница и Чарда бе открито огнище на „птичи грип“ и бяха умъртвени около 70 000 пилета и гъски.