Около 20 хил. ваксини са с изтичащ срок на годност!

Около 20 хил. ваксини са с изтичащ срок на годност!

Към момента бяха доставени близо 4,8 млн. дози ваксини от четирите разрешени за употреба ваксини. Бяха създадени редица възможности за ваксиниране

Към момента бяха доставени близо 4,8 млн. дози ваксини от четирите разрешени за употреба ваксини. Бяха създадени редица възможности за ваксиниране. През последните месеци обаче наблюдаваме намален интерес от страна на населението. Около 20 хил. дози от ваксината на Astra Zeneca са с изтичащ срок на годност. За тях има реален риск да бъдат унищожени. Остават около 10 дни.

Това каза пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той не успя да отговори каква част от ваксините ще бъдат изхвърлени.

„Между 2 и 3 хил. дози могат да бъдат поставени до края на месеца. Това е оптимистичният вариант. Много малък процент от лицата, на които е поставена първа доза Astra Zeneca, са решили втората доза да бъде Pfizer. Малко над 2 хил. са тези лица“, обясни Кирилов.

По думите му обикновено две от дозите се губят, но към момента няма големи загуби. Той отчете, че това е практика във всички държави, където обаче интересът към ваксините е много по-голям, отколкото у нас.

„Към момента има 2,8 млн. налични дози. Всеки желаещ за де ваксинира може да го направи“, гарантира Богдан Кирилов.

„За съжаление продължаваме да сме последни в Европейския съюз по брой поставени ваксини“, добави той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0