Общонационална стачка в Гърция парализира страната, под блокада са и петте гранични пункта

Обща стачка блокира всички граници на Гърция. За разлика от предишните дни, гръцките фермери планират да затворят и петте гранични пункта по българо-г

Обща стачка блокира всички граници на Гърция. За разлика от предишните дни, гръцките фермери планират да затворят и петте гранични пункта по българо-гръцката граница.

На Кулата опашката от българска страна към обяд бе повече от 12 километра. Леки коли на този етап не се спират. На Илинден блокадата обаче е и за леки автомобили, и за тежкотоварни камиони, съобщава btvnovinite.bg.

Гръцките фермери в района на Орестиада спряха движението към граничен пункт Капитан Петко Войвода. Около 500 трактора са изкарани на пътното платно. До опашки обаче не се стига, защото там трафикът е малък, а масово българските фирми не пътуват днес към Гърция.

Рано сутринта, преди началото на стачката в Гърция, през пункта Капитан Петко Войвода преминаха едва няколко тира.

Междувременно на 30-ина километра във вътрешността на Гърция колоните от земеделска техника бяха в готовност да затворят пътя към България.
„На импровизирания протестен лагер край Орестиада гръцките фермери дежурят вече 18-и ден. Те са се запасили с дърва за огрев, храна и червено вино. Казват, че няма да си тръгнат оттук, докато правителството не изпълни техните искания.

Земеделската техника е тук вече десетина дни. Фермерите казват, че няма да я приберат, защото вече нямат пари да я поддържат.

Фермерите стачкуват за да запазят социалните си придобивки, казват, че нямат политически искания. Заради предупрежденията за национална стачка в Гърция днес потокът и от леки автомобили през пункта Капитан Петко Войвода е символичен.

Заради блокадите по границата Министерството на външните работи поиска от Еврокомисията спешно да се намеси, тъй като Гърция не изпълнява задълженията си, свързани с основни свободи в рамките на Общността. Става въпрос за свободното движение на хора и стоки между държавите-членки.

Солун се събуди на практика парализиран. Не работят аптеки, магазини и ресторанти.

През целия ден градският транспорт в Гърция ще се движи само в определени часове, тролеите и надземното метро изобщо няма да напуснат депата си. Таксиметровите шофьори също протестират.

Болниците са с ограничен личен състав.

Това е вторият национален протест, откакто през септември Алексис Ципрас спечели изборите.

За транспортния хаос допринасят и фермерите, които освен границата с България са блокирали и границите с Турция и Македония. Според тях планираната данъчна реформа ще направи гръцките земеделци неконкурентни на международния пазар.

„По същество те ще отнемат 75 на сто от нетната ни печалба. Така ни правят неконкурентноспособни в сравнение със съседните страни и в Европейския съюз изобщо, и ни прогонват от земята ни“, коментира Константинос Александрис, председател на работническия синдикат в Александруполис.

Протестиращи са блокирали транспортни връзки в цяла Гърция. Парализиран е и морският транспорт, тъй като днес и утре стачкуват моряците и пристанищните работници.

Снимка: Reuters

COMMENTS

WORDPRESS: 0