Общините задължени да направят свински гробища

Общините задължени да направят свински гробища

Всяка община трябва да определи място, на което да загробва убитите заради африканската чума свине. Такова указание е разпратила земеделската министър

Всяка община трябва да определи място, на което да загробва убитите заради африканската чума свине. Такова указание е разпратила земеделската министърка Десислава Танева на местните власти, съобщи зам.-директорът на центъра за оценка на риска към МЗХГ д-р Илиян Костов. Той участва в церемонията „Образцова община“ на Северен централен регион, която „24 часа“ организира във Велико Търново.
В общините, в които има установена зараза кметовете трябва да изпълнят указанието да намерят място за свински гробища до вечерта на днешния ден. Тридневен е срокът за тези общини, които все още не са установили американска чума по свинете.
Местата за загробване на убитите болни прасета трябва да са така определени, че да не застрашават околната среда, предупреди д-р Костов. Подвижните екарисажи не разполагат с достатъчно капацитет, за да поемат унищожаването на убитите свине, допълни той.
Чумата по свинете се разпространява както чрез контакт между животните, така и по механичен път през фуражи, инвентар, дрехите и обувките на хората, разказа специалистът от земеделското министерство. Заради това и заразата било по-вероятно да стигне до кочините в дворовете на хората, а не до големите свинекомплекси, които имали мерки за биологична безопасност, твърди д-р Илиян Костов. Вирусът на чумата не е опасен за хората, но се пренася и през заразено месо, каза още той.
Според Костов в момента хората от заразените общини опитвали да укриват прасетата си в съседни села и така разпространявали заразата из цялата страна. „Дори да заколите прасето, ние не знаем това месо дали вече не е заразено“, каза още Костов.
В момента чрез избиването на отглежданите в кочини прасета държавата се опитва да намали напрежението на вируса около 65-те големи свинекомплекса в страната, обясни мерките специалистът на земеделското министерство. „В селските зворове е 1% от поголовието на свине, огромният брой е в свинекомплексите с по 50-70 хиляди свине. Ако заразата стигне до тях разходите за ликвидирането на чумата ще са изключително големи, освен това на България ще бъде забранено да изнася месо“, описа ситуацията Костов.
Хората в селата трябва да следят и за болни диви прасета, от които най-често ставало заразяването на домашните, посъветва специалистът. Заразените глигани се познавали по това, че ставали безстрашни, не се крият от хората и дори пресичат натоварени пътища, каза той. При забелязване на такава свиня хората трябвало незабавно да се обадят на БАБХ или на тел. 112.

COMMENTS

WORDPRESS: 0