Община Хисаря е пред фалит

В община Хисаря следващият месец няма да имат пари за заплати. Въведен е график в Бюрото по труда за безработни. Това заяви пред "24 часа" кметицата


В община Хисаря следващият месец няма да имат пари за заплати. Въведен е график в Бюрото по труда за безработни. Това заяви пред „24 часа“ кметицата на Хисаря Пенка Ганева. Тя е принудена да пристъпи към съкращения и да пуска служителите в неплатен отпуск. Градчето е почти фалирало.
Затворени са почивните бази и там има масови съкращения. 10 големи хотела, над 100 къщи за гости, 4 балнеоложки центъра и десетки ресторанти не работят.
Във военния санаториум дават само дежурства. „Със страх чакаме кога ще ни съобщят, че вече не сме на работа“, заявиха служители. В момента там няма жива душа, единствено служители дават дежурства, за да поддържат балнеосъоръженията.
В местното бюро по труда имало график кой кога да се регистрира, защото станало стълпотворение. Намаляване на служителите се очаква и в самата общинската администрация. „На първо време ще се наложи да освободим 20 души. Приходите в хазната са на санитарния минимум. Хората се изплашиха и спряха да плащат данъците си. А ние трябва да събираме и извозваме боклука, да дезинфекцираме контейнерите, да чистим улиците. Това са все огромни разходи“, каза кметът Пенка Ганева, цитирана от агенция Cross.

„Пандемията буквално удуши Хисаря. Туристическият бизнес, който хранеше града, е на нула. Много жители ми се обаждат, че са останали без работа и средства“, каза Ганева.
Заради ограничителните мерки са затворени минералните чешми.

COMMENTS

WORDPRESS: 0