Обвиниха фирма, че дължи 14 млн. лева данъци, управителят й: Давам премия от 100 000 лева на този, който покаже документ за данъчно престъпление

Този, който покаже този документ за данъчно престъпление, аз лично ще му дам премия 100 000 лева. Както и на този, който ми покаже документ, че ние дъ

Този, който покаже този документ за данъчно престъпление, аз лично ще му дам премия 100 000 лева. Както и на този, който ми покаже документ, че ние дължим на държавата 14 милиона. Аз лично още в понеделник ще изпратя моите 3000 души в ГДБОП да им платят заплати. Това заяви в ефира на БТВ Методи Бачев, управител на „Агромах“ ЕООД. „Не можеш да маскариш хора и фирма, без да имаш доказателства, без да имаш документи.“ Той показва документи за платени данъци и твърди, че няма задължения към държавата. А фирмите, през които минавали документите, били законно регистрирани и законно действащи и не служели за укриване на данъци и печалби. „Единственото нещо, за което се притеснявам е, че тази нощ някой няма да спи добре, защото прокуратурата се провали в изпълнението на поръчката му. Аз ще легна и ще си заспя като къпан”, категоричен беше той. Днес по-рано специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП проведоха специализирана операция срещу организирана престъпна група за данъчни измами Разследва се дейността на търговски дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Извършени са претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство.
Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.
Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ – „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.
По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с
нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.
С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.
При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр.Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.
„Пътища Пловдив“ АД е продадена от Георги Гергов преди около година и половина на „Агромах“, научи БЛИЦ от запознати със сделката. Така че цялата схема за данъчни измами е изцяло дело на крупната строителна фирма. Известна преди години като „фирмата на Костадин Паскалев“. От няколко години обаче нещата са се променили, коментират запознати.
През 2011 година „Агромах“ е била пред фалит, работници са напускали масово, изведнъж от 2012 година досега тя излиза в предните редици на строителния бизнес в България. През 2014 година купува пловдивската строителна компания  „Пътища Пловдив“, печели строителството на отсечка по магистрала „Струма“ и връзката между „Марица“ и „Тракия“.
Само от тези две спечелени поръчки фирмата е прибрала над 4 милиона лева. Според едно от проучванията на строителния бизнес, „Агромах“ е спечелила в последните години самостоятелно поръчки за над 80 милиона лева, а в консорциуми- за над 180 милиона лева.

Афера.бг пък съобщи, че навръх рождения си ден Бойко Методиев Борисов, през юни 2015 година, получава грандиозен подарък от шефа на „Агромах“. Борисов е бил обгрижен от „Агромах“ с огромна – триметрова торта, върху която са били нарисувани всички любими магистрали на премиера. Както е известно именно „Агромах“ е една от фирмите, които се грижат за строежа на магистралите, бизнес тъй близък до сърцето на Борисов.
Тортата е била грандиозна и с украсата си от „магистрали“ метафорично е била знак за благодарност към Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0