Нови 7 случая на коронавирус у нас

Нови 7 случая на коронавирус у нас

Нови 7 случая на коронавирус у нас! Това информира премиерът Бойко Борисов след извънредното правителствено заседание. Има една 40-годишна пациентка,

Нови 7 случая на коронавирус у нас! Това информира премиерът Бойко Борисов след извънредното правителствено заседание.
Има една 40-годишна пациентка, която е контактна на един пациент от ВМА, другите – още един контактен, свързан с болната лекарка. Друг от пациентите с положителна проба е 62-годишен мъж, участвал в конференция в Брюксел.
Всичките новорегистрирани са над 40-годишна възраст – има заразени на 68, 80, 59, 57,56 и 40 години. „Част от пациентите са вкъщи на карантина, нищо, че са установени с коронавирус“, заяви шефът на ВМА проф. Мутафчийски.

Няма промяна в клиничното състояние на болните от Плевен и Габрово. Пациентите във ВМА са в добро състояние, нямат температура, включително и пациентката с пневмонията. В „Пирогов“ е стационирано състоянието на интубирания пациент, добави проф. Мутафчийски.

„Спираме ресторантите, но кетъринга и доставките по домовете не трябва да спират. Те да работят, но със спазването на всички хигиенни норми. Това би облекчило магазините, в които хората днес се струпват да пазаруват. Имаме храна и провизии за две години – дано хората ни повярват. Имаме запаси и огромни количества – нищо не налага закупуването на десетки бутилки олио от страна на домакинствата“, категоричен бе Борисов.

„Заповедта на здравния министър от по-рано днес ще претърпи промени – бензиностанциите ще работят, транспорта също ще е активен. Затварянето на границите създават проблем за вноса и износа – знаете, нашата икономика е отворена, а стоките ни са за износ. Искаме да се направят чисти коридори и гишета за шофьорите с тежкотоварни автомобили“, коментира министър-председателят.

„Моловете не бива да се затварят – според мен аптеките, банките и хранителни заведения в търговските центрове трябва да продължат работа. Но по тази тема ще се консултираме с Щаба“, разкри премиерът.

Междувременно премиерът е издал заповед занапред министрите да стоят по кабинетите си. Борисов гарантира, че вече има техническа възможност да заседават дистанционно.

Припомняме, че от днес до 29 март ще работят само хранителни магазини и аптеки, а до 13 април е обявено извънредно положение в България. Причината за извънредното положение е разпространението на коронавируса – в България заболелите вече са 30 души с една жертва – 66-годишна жена.

COMMENTS

WORDPRESS: 0