Нинова: Ще върнем надвзетите субсидии при следващите траншове

БСП няма пари да върне надвзетата държавна субсидия и сумата ще бъде удържана от следващите траншове от бюджета. Това призна соцлидерката Корнелия Нин

БСП няма пари да върне надвзетата държавна субсидия и сумата ще бъде удържана от следващите траншове от бюджета. Това призна соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. По данни на финансовото министерство червените дължат на хазната близо 4,3 милиона лева.

Нинова обясни, че към декември миналата година БСП са имали 6 милиона субсидия. „Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите във влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за кампанията европейската около 2 млн. лв., старта на Българска свободна телевизия около 1,5 млн. лв., също толкова преводи за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме с тези пари“, обясни Нинова. Тя потвърди, че БСП предстоящите консултации за размера на партийната субсидия с „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. „Смятаме, че това е разумното – да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим“, коментира тя. По време на преговорите червените щели да отстояват два принципа – да не се допускат частни интереси да си купуват партии и в същото време субсидиите да бъдат намалени, така че обществото да се успокои, че партиите не харчат излишни пари.

Вчера ГЕРБ първи върнаха в бюджета надвзетите 5,6 млн. лв. от субсидии.

Позицията ни за 1 лев субсидия не се е променила, категорична бе Десислава Атанасова от ГЕРБ.95 депутати сме и ако предложението ни не събере достатъчно подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират от „Обединени патриоти“ тази седмица, каза Атанасова. И напомни, че само от „Воля“ са заявили твърда подкрепа за 1 лев.

Въпросът за размера на субсидиите бил деликатен и има различни варианти, коментира пък лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и основният инициатор на консултациите.

„Припряността и прибързването усложнявали намирането на решение“, каза той и припомни, че партньорите в уплавляващата коалиция са се разбрали до края на юли да има решение по въпроса. Топката нямало да се разиграва и всичко било въпрос на желание, увери Симеонов. Той увери, че НФСБ няма проблем да върне надвзетата субсидия, като добави, че партията не е изхарчила всичко за кампанията за евровота.

Ще върнем субсидията, като направим всички разчети, обясни зам.-шефката на ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова. Тя бе категорична, че остават на позиция за субсидия от 1 лев без условие и не виждала смисъл от консултации.