Нинова: Репресиите на властта продължават и след изборите, сезираме Европа!

„Благодарение на нашите усилия и на будните хора, вече всички знаете как протекоха изборите - купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на д

„Благодарение на нашите усилия и на будните хора, вече всички знаете как протекоха изборите – купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск, страх. За съжаление тези процеси не спряха с края на изборния ден, репресиите на властта продължават и след изборите. За тях ще ви разкаже кандидатът ни за кмет в Ловеч – Радина Банкова, председател на Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, в която членуват над 120 малки и средни фирми на български производители“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание. Тя разказа, че случаят в Ловеч не е единственият случай на репресия срещу кандидати на БСП в цялата страна. И още – че само за няколко дни застъпници на левицата в Благоевград са получили предупреждения за уволнение от работа, в община Дупница – застъпник, служител на ВиК, също е заплашен от уволнение. В Пазарджик – заповед за данъчна проверка на фирма на кандидат на БСП за общински съветник, а в община Септември – уволнена дисциплинарно детска учителка в детска градина, член на БСП, на ОИК. Нинова обясни, че в последния случай детската учителка в понеделник получава забележка, на следващия ден в 15.30 часа – предупреждение за уволнение, а в 16.30 часа вече е дисциплинарно уволнена, без право на обжалване и адвокат – по думите на Нинова това е само защото е отказала да подписва документи с невярно съдържание. Тя посочи още, че в община Перник свекървата на кандидат на левицата за общински съветник е уволнена от кметството в с. Кладница.

„Обръщам се към всички хора, които се чувстват застрашени след изборите от репресии на управляващите спрямо тях – само заради различното им мнение – моля, всеки сигнал подайте при нас. Ще ви защитим с всички средства – юридически и политически. Няма да ви оставим сами. Обръщам се към държавните служители, някои от тях споделиха, че ги изпращат на измислени проверки, за които няма основание – не изпълнявайте такива заповеди. Накрая ще си измият ръцете с вас. Ще защитим всички. Днес сигнализираме всички европейски посланици в България за начина на провеждане на изборите и за репресиите след тях. Изпращаме писма към европейските институции, Съвета на Европа и ОСС и внасяме въпроси към министри – тук, в парламентарния контрол, за всеки отделен случай. Това не може да продължава повече“, категорична бе Нинова. Тя призова всички, които искат свободно изразяване на волята, демократичен изборен процес и правила в държава – да се обединят и да се противопоставят на този модел – и след изборите.

Радина Банкова: Нямам данъчни задължения. Върху мен се упражнява натиск

„За мое огромно съжаление, във вторник по обяд бях уведомена, че имам огромни задължения към НАП за осигуровки, данъци, касаещи моето служители и работници. Паралелно с това – осъществен запор на банковите сметки на фирмата. По време на цялата кампания аз се постарах тя да бъде позитивна, честна, открита. Кампания, през която не отправих нападки към никого и не влязох в спорове с никого“. Това заяви кандидатът за кмет на Ловеч от левицата Радина Банкова. Тя отбеляза, че няма данъчни задължения – нейната фирма е износител и обикновено ситуацията, в която се намира по отношение на приходния орган е, че възстановява ДДС и няма как да дължи големи суми. „Голямо разочарование за мен е факта, че изпълнително дело е образувано на основание на удостоверение, издадено от НАП, съдържащо неверни данни“, разказа Банкова.
„Искрено се надявам частният съдебен изпълнител и органите на НАП този път да издадат удостоверение с фактическото състояние и по най-бърз начин моето сложно бизнес положение да се разреши – когато са запорирани сметките на една фирма, тя не може да оперира, не може да плаща заплати и данъци. Надявам се да не се стигне до там и го вярвам. Работим честно и отговорно с хората, за да се чувстват сигурни“, каза още Банкова.

COMMENTS

WORDPRESS: 0