Нинова призна загубата, поиска избор на нов председател на БСП

Трябва време, за да анализираме резултатите от изборите. Тревогата ни е за ниската избирателна активност на фона на цяла Европа. Всички партии трябва

Трябва време, за да анализираме резултатите от изборите. Тревогата ни е за ниската избирателна активност на фона на цяла Европа. Всички партии трябва да си вземем урок. Всички партии, взети заедно, ще представляваме под 2 млн. българи. Това е проблем за всички партии. Ниската избирателна активност спомага и за корпоративния вот.
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, на която коментира резултатите от ервоизборите. „Искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха. Искам да им кажа да не униват. Много коментари се направиха от вчера, но ще отговаря само на един. Масово се твърди, че ядрото и твърдите избиратели на БСП не са излезли да гласуват. Това не отговаря на истината. Ние имаме 450 005 гласа. Това показва, че само ние увеличаваме гласовете си, което не се наблюдава при нито една друга партия, които намаляват гласовете си като абсолютна стойност. БСП е и единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си. Други партии запазват положението си, което са имали досега, или губят евродепутати. В Европа БСП е на пето място по резултати в социалистическото семейство. „, разкри Нинова.
„Въпреки всички тези данни и резултати мога да кажа, че ние загубихме тези избори. Имаше външни и вътрешни причини. Външните са корпоративен вот, страх у хората, манипулации. Вътрешнопартийните ще ги анализираме. Утре свикваме Национален съвет на БСП и всички трябва да понесем отговорност. За това ще настоявам за свикване на партийни конференции и отчетно-изборни събрания по места в цялата страна. На тях трябва да се направят анализи по области и общини, както и евентуално да има избор на нови ръководствата. Всички членове ще трябва да преценят искат ли смяна на ръководствата. Ще настоявам за промяна в устава на партията и ще искам избор на нов председател. Според мен новият председател на партията трябва да се избира чрез преки избори от всички членове на БСП. Същото важи и за местните организации. Всички трябва да носим отговорност и това е най-честният начин. Ще се явя на избор пред всички членове на партията, ако утре Националният съвет одобри това мое предложение. Ще предложа и парламентарната група да се върне в Народното събрание, за да внесе отново Закона за КПКОНПИ и Закона за правилата за избор на европейски прокурор и правомощията на главния прокурор“, обяви Нинова.
„Не съм председател на партията в оставка. Националният съвет ще се събере утре и трябва да одобри новите правила и процедури за избор на нов председател. Предполагам, че това ще ни отнеме месец-два и тогава ще се оттегля от председателското място, за да участвам в предизборна кампания и битка за председателското място“, отговори на журналистически въпрос лидерът на БСП.
„С преференциите показахме, че БСП е най-демократичната партия. Няма от какво да се притеснявам от преференциите и ще се съобразя с тях. Мога да се гордея, че в БСП са използвани най-много преференции. Не смятам, че липсата ни от парламента е повлияла на резултатите. Нещо друго се е случило и тепърва ще го анализираме“, обяви Корнелия Нинова.
„Ние няма да променим оценката си за политиката на ГЕРБ и икономическото състояние на страната. Да ГЕРБ спечели, но съм сигурна, че това няма нищо общо с факта, че ни пришиват краен национализъм. В това няма нищо вярно“, категорична беше Нинова.