Нинова: Не се връщаме в парламента, изискванията ни не са изпълнени

Не се връщаме в парламента, тъй като условията ни не са изпълнени, категорична бе соцлидерката Корнелия Нинова на извънредна пресконференция. Едно от

Не се връщаме в парламента, тъй като условията ни не са изпълнени, категорична бе соцлидерката Корнелия Нинова на извънредна пресконференция. Едно от условията беше машинното гласуване. В момента това решение го отлагат за неопределено бъдеще, добави тя. Страх ги е от машините, защото разчитат на фалшифициране на протоколи на комисиите. Да има машинално гласуване, това искаме от БСП. На второ място – да се отмени комисиите да вземат решения с „50+1“. Трето – да се промени решението, че не може да се подават касационни жалби. Това е частична победа, добави тя. Изпратихме във Венецианската комисия нашия сигнал за изборното законодателство. Поискахме среща с всички европейски посланици, за да представим всичко, което се случва с изборното законодателство, заяви Нинова. Изчакваме Радев, за да видим дали ще даде вето на някои от решенията за изборния кодекс, допълни тя.
С всички сме готови да разговаряме, няма значение политическата принадлежност, защото тук става въпрос за кауза, която е над всяка партия – човек да може свободно да си изразява волята, хората да не ги е страх да имат свободно мислене. Нашата позиция и в нощта на дебатите беше за пълно изпълнение на закона и с пълно машинно гласуване, категорична е соцлидерката.
„Когато в началото на деня нямаше кворум, тъй като ние и ДПС не се регистрирахме, започна пазарлъка – в това ние не участваме. Искаме машини във всички секции. В бюджета има предвидени 50 милиона лева за машини. Има такива средства отпуснати, също така има и техническа възможност, но няма желание – защо, за да се фалшифицира, каза още тя.
Бил в чужбина премиера и не знаел – на коя планета е този човек?, пита Нинова.
От ГЕРБ ни предлагаха да отстъпим от машинното гласуване, както и от преференцията.
Има два варианта да се случат нещата. Първият – Борисов да каже неговото лично мнение и всички да го слушат. Това е диктатура. Не парламента решава, а Изпълнителната власт. Другият, по-интересен вариант, е кой ще послушат, коментира още Нинова.