НИМХ изследва дали транспортът или битовото горене замърсява повече въздуха

Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ продължава с всичките си научни проекти, а от тази година започва работа и по нови, като един

Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ продължава с всичките си научни проекти, а от тази година започва работа и по нови, като един от тях е свързан с актуалната тема за замърсяването на въздуха.
Това съобщиха пред журналисти директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов и бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, предаде БТА.
Работещите в НИМХ чрез научни методи ще определят кой от двата източника – транспорт или битовото горене, замърсяват повече, тъй като в обществото има дискусии и спорове по това.
Втората нова тема, по която ще работи НИМХ, е замърсяването от източници извън столицата, като трябва да се определи какъв е процентът, тъй като в момента се колебаят оценките между 10 и 50 процента, което е голяма разлика, уточниха учените.
Проектите са по инициатива на Столична община с подкрепата на МОН. Те са заложени още в средата на миналата година. Очаква се след година да има резултати.
Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение.
От 1 януари 2019 г. НИМХ излезе от структурата на Българската академия на науките и се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.
Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ има възможност за пълноценно функциониране, няма разлика между дейността му от 31 декември 2018 година и 1 януари 2019 година.
Продължава целият обем от функции и дейност на института с всички необходими средства и имущества за това. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти по време на посещението му в НИМХ.
От 1 януари 2019 г. НИМХ излезе от структурата на Българската академия на науките и се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.
Останаха неизяснени въпроси около няколко имота или по-скоро части от имоти, по които трябва да се уточним, каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали са останали неясноти между БАН и НИМХ. Тези имоти досега не са се ползвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Министърът изрази убеденост, че следващата седмица ще се намери решение по това.
„Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, дали ще се раздели, като това е единственият неизяснен въпрос, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения институт към БАН“, каза Вълчев в отговор на въпрос. Той апелира и към двете страни да продължат взаимната работа, която по думите на министъра, е необходима както за НИМХ, така и за БАН.
Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да уточни спорните въпроси.
Министър Вълчев уточни, че НИМХ остава научна организация, той ще осъществява и научна дейност, въпреки че основната му дейност е хидро-метеорологичното обслужване и постоянните наблюдения. За да се осъществява основната му дейност, е необходима и научна, затова ние запазихме статутът му на научна организация, каза Вълчев.
Дванадесет от общо над 700 са хората от НИМХ, които са останали в структурата към БАН.
Министърът припомни, че НИМХ има близо 130-годишна история, обслужва над 7 сектора и Националната ни хидрометеорологична служба, която е в рамките на НИМХ, е една от 16-те базови станции за Европа и Азия, която участва в международния обмен. По думите му твърденията, че не ни е нужна национална служба заради приложенията на телефоните, с които можем да следим прогнозата на времето, са неверни, защото международната информация е на база на информациите на националните служби.
Красимир Вълчев подчерта, че НИМХ има денонощни наблюдения и това предполага за института да бъде осигурено финансиране от страна на държавата за тази дейност. Министърът допълни, че има по-добро финансиране с бюджета за тази година и се надява това да се почувства от работещите в НИМХ. Пред института има потребности и за подобряване на оборудването и материалната база, като с увеличаването на средствата- в този и следващите бюджети, се надявам да намерим начин да обезпечим тези нужди, каза още Красимир Вълчев.
Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов поздрави работещите в института с първото събиране извън структурата на БАН. По думите му това е било трудна борба, завършила с успех. Пред журналисти Нинов каза, че има решение на административния съд за спиране на процедурата по създаване на институт към БАН. Такова юридическо лице към днешна дата няма, каза той. Нинов допълни, че НИМХ има готовност да работи с другите институти на БАН, проблем досега е имало само с ръководството на БАН.
Нинов и бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов посочиха, че Общото събрание на БАН е решило да раздели института, за да отдели имоти и да ги предостави на новото звено към БАН. От БАН искат една двуетажна сграда за седем души, които ще работят в София. От НИМХ в момента в сградата работят над 30 души.