Николай Василев: Пенсиите не трябва да се вдигат, несправедливо е към всички останали

„Ако се развърже повече кесията, ще спадне напрежението. В политическия смисъл това има известен резон… Има позитиви и негативи. Негативът е, че

„Ако се развърже повече кесията, ще спадне напрежението. В политическия смисъл това има известен резон… Има позитиви и негативи. Негативът е, че това е гювеч от много мерки без особена връзка, общият знаменател е раздаване на всички по нещо. По-голямата част от разходите са социални и това не е добре. Сред позитивите е непланирането на нов дълг“. Това коментира пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Според него заявката за повишаване на пенсиите е погрешна.

 

„Минималната пенсия се е удвоила за няколко години. Тази година имаме най-голямата рецесия от 1996 година досега. Когато икономиката намалява и много хора ще си изгубят работата или доходите им ще намалеят, а пенсиите, не само че не се намаляват, а се увеличават, това е несправедливо към останалите 5 млн. души в страната, които не са пенсионери“, каза Василев.

 

Той обясни и че не е щастлив от „цялата категория за социални раздавания“.

 

„Има една антимярка за удължаване на периода на обезщетенията за безработица, както и увеличаване на техния размер на ден. В целия свят има практика, когато са прекалено щедри помощите за безработица, се случват две неща – изчезва стимулът хората да си търсят работа и много хора работят на черно, а се правят на безработни“, категоричен бе бившият вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски.

 

Сред позитивните мерки Николай Василев посочи подкрепата на хората на първа линия в борбата с коронавируса.

COMMENTS

WORDPRESS: 0