Не тръгвайте без зимни гуми, утре се очаква сняг – предупреждава АПИ

През нощта и утре - 30 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за силен вятър

През нощта и утре – 30 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за силен вятър и дъжд, който ще преминава в сняг. Шофьорите, на които предстои пътуване, да тръгват със зимни гуми, да карат внимателно, да спазват дистанция и да не правят резки маневри – апелира Агенция „Пътна инфраструктура“.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомня АПИ.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

COMMENTS

WORDPRESS: 0