Не се живее с 3000 евро заплата – затова мъжът ми стана руски шпионин

Съпругата на италианския офицер, арестуван по обвинение в шпионаж за Русия, оправда предателството му с ниските семейни доходи по време на панде

Съпругата на италианския офицер, арестуван по обвинение в шпионаж за Русия, оправда предателството му с ниските семейни доходи по време на пандемията от коронавирус.

3000 евро месечно не стигат за четири деца, четири кучета и ипотека, каза тя пред Corriere della Sera.

Затова, след 30 години служба, мъжът ѝ решил да продава „безполезна информация“ на Русия.

56-годишният Валтер Биот, капитан на фрегата, който е работил в генералния щаб на въоръжените сили на Италия, беше задържан от специалните части във вторник вечерта, докато предава класифицирана информация на служител от офиса на руския военен аташе в Рим.

Документите са свързани с дейността на италианските въоръжени сили и на НАТО, най-вероятно съдържат информация и за операциите в Афганистан и Ирак, отбелязва Corriere della Sera.

За документите Валтер Биот е трябвало да получи 5 000 евро от руснаците.

Съпругата му Клаудия Карбонара разказва, че месечната му заплата е 3000 евро – от тях 1200 евро отиват за ипотеката на семейната къща в предградията на Рим (ипотеката е за 268 000 евро), имат разходи и за обучението на децата, за спортни зали.

Страхуваше се, че вече не смогва да ни издържа финансово, заяви Карбонара. Тя е категорична, че семейството й не живее в лукс.

Клаудия Карбонара е психотерапевт, специализирана в терапия на двойки в криза.

Според нея съпругът й не би предложил информация на руското разузнаване, която би навредила на интересите на Италия.

Руснаците трябва да са се възползвали от неговите слабости, от неговите лични проблеми, казва колега на Валтер Биот.

Това, което той е направил, е много сериозно заради сигурността на страната и на НАТО. И ако той наистина се е продал, той няма извинения и е съсипал живота си. Той рискува да получи най-малко 15 години затвор, каза още колегата на задържания за шпионаж италиански военен.

COMMENTS

WORDPRESS: 0