Не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

Оценявам цивилизованата дискусия която подхваща г-н Славчов и затова ще се включа. Той изчислява вероятността, с която носенето на маски намаляв

Оценявам цивилизованата дискусия която подхваща г-н Славчов и затова ще се включа. Той изчислява вероятността, с която носенето на маски намалява вдишването на вируса. Без съмнение сметките на г-н Славчов са верни, но той въпреки това не е прав. Накратко ще опитам да обясня защо:

• Маските, независимо дали са от плат, хирургични или N95, филтрират само част от вдишвания въздух. Останалото минава около процепите и тази част всъщност е доста значителна, непропорционално голяма в сравнение с тяхната площ. Г-н Славчов трябва да преизчисли коефициента на задържане.

• Допускането „един вирус – заразяване“ не е вярно. Съществува понятието инфекциозна доза. Накратко казано то показва колко вирусни/бактериални частици, вдишани за определено време при стандартизирани условия водят до заболяване на човека. Бройката зависи от много фактори – кой е вирусът/щамът, условията на външната среда, възрастта/полът и здравословно състояние на гостоприемника и др. При всички случаи става въпрос за хиляди вируси и не е лесно за достигане. Например значителен процент от роднините на заболелите остават здрави въпреки постоянния контакт със заразоносителите и липсата на предпазни мерки. Ако в болниците инфекциозната доза във въздуха може да се достигне, то в околната среда това е невъзможно. Тук не може да се калкулира натрупване с времето, защото попадайки върху лигавиците, вирусите веднага са подложени на атака от неспецифични компоненти на имунната система и малкият брой не дава шанс да осъществят проникване в целевите клетки.

• Нека отново да напиша – не съм запознат да има изследване, където да е изолиран способен да инфектира коронавирус от въздух на улицата, а да не говорим за паркове и планини. Съответно няма как човек да поеме необходимата за заразяване инфекциозна доза. Всякакви сметки за задържане от маски тук са излишни.

• Нека да приемем хипотетична ситуация. Разминавате се с болен човек и на теория може да поемете част от издишания от него коронавирус или грип. Ако предаването става толкова лесно, то за броени дни би трябвало всеки човек в съответния град да е заразен, с изключение на заключените и без никакви контакти с други хора. Няма никакви доказателства, които да подкрепят горната хипотеза. Носенето на маски няма как да ограничи процес, който е практически невъзможен.

• Защо коронавирусите не се съхраняват във въздуха навън? Няколко пояснения. Вирусите нямат крила и не могат да летят. Те се задържат във фините капчици, които изхвърляме от дробовете, когато кашляме. В околната среда тези капки веднага, за секунди се поемат от вятъра и въздушните течения и се разпръскват или полепват по повърхностите. Едновременно слънцето, температурата, озонът и кислородът, бактериите атакуват и убиват вирусите. Затова дори когато навън остават следи от коронавируси, те изключително рядко са „живи“, а и никак не могат да достигнат инфекциозната доза, необходима за развитие на болестта. От тук следва поне едно необходимо заключение – всички дезинфекции на околната среда, проведени от загрижени кметове, са безсмислени. Майката природа се грижи сама да убие коронавирусите, пръскайки пари за самолет, цистерна или, ако искате, магаре, загрижените бюрократи само имитират дейност. По-добре е да измият улицата с вода и да изринат боклуците.

• Масовите мероприятия на открито, при които хора с часове се намират в много близък контакт, може да са изключение, но това не е проучвано! В България хора протестират от 100 дена и всяка вечер са в съседство, но сведения за повишена заболеваемост при тях няма.

• Отделна тема са закритите помещения – офиси, магазини, цехове. Там циркулацията и преживяемостта на вирусите зависят от много фактори. В общия случай по-рискови са модерните офиси с централна климатична инсталация, стандартно рядко почиствана. Широко отворените прозорци са най-добрата процедура за прочистване от вирусите.

• В предишната публикация не споменах за рисковете от носенето на маски. При дълготрайна употреба от двете страни на маските се концентрират вируси и бактерии. Ако без маска вие вдишвате по 1 вирус на минута, с който имунната защита на лигавицата се справя, то за един час теоретично натрупвате 60 вируса от външната страна на маската. Хората, дори когато са наясно с рисковете, постоянно опипват и наместват маските, особено когато са в движение. При всяко посягане към маската има риск чрез докосване да прехвърлите концентрираните вируси по лигавиците, кожата или други повърхности. Представете си какво става за 30 дена, ако имате маска 8 часа на ден! На практика носейки постоянно маска, вие може да концентрирате и после да поемате огромно количество микроорганизми от всякакви видове. Това ли искате?

• Друг риск е, че хората с маски често придобиват фалшиво чувство за сигурност и пренебрегват хигиената.

• Г-н Славчов правилно отбелязва, че добрите маски водят до затруднения в дишането. Ако е за 1 час на ден, едва ли ще е проблем. Ако носите маската по 8 часа, недостигът на кислород може да доведе до здравословни проблеми или да активира хронични болести. Затрудненото дишане е стрес за организма, който води до срив на имунната система, и съответно ставате по-уязвими за всички инфекциозни заболявания. Моля, не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

Разбирам, че страхът от вируса и указанията на властите са мощен стимул. От обикновените платнени или хирургически маски има минимална полза, когато се намирате в затворени помещения с предполагаемо наличие на заразоносители. Във външни условия обаче носенето на маски е безсмислено, а дълготрайната употреба може да доведе до здравословни проблеми, вместо да предпази от такива. Помислете върху аргументите изложени в тази статия!

От Offnews

COMMENTS

WORDPRESS: 0