Наш учен адаптира термометър, който открива COVID-19 при заразени без симптоми

Български учен адаптира "термометър за дишането", за да открива COVID-19 при заразени без симптоми.  Прототипът на този термометър съществува

Български учен адаптира „термометър за дишането“, за да открива COVID-19 при заразени без симптоми. 

Прототипът на този термометър съществува от 20 години, но приспособяването му за установяването на коронавирусна инфекция е дело на екип под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от столичната клиника „Св. Иван Рилски“  и Инфекциозната болница в София.

Този термометър измерва температурата на издишания въздух. Тя е различна от тази на челото или подмишниците и отразява влиянието на дългия път на въздуха при излизането му от белите дробове, обясни проф. Тодор Попов по БНТ. Той действа в съчетание със смартфон, а данните се предават в определен сайт, където резултатите се обобщават.

Коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на белия дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла. Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища, уточнява професорът.

С финия термометър може да се хване възпалението, като се измери температурата на издишания въздух, преди да са се позитивирали другите останали тестове – PCR, кръвни тестове, стана ясно от думите на експерта.

Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми – при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това се случва и при ковид-инфекцията.

В момента екипът проучва дали температурата се повишава при пациенти, контактни на болни от коронавирус.

COMMENTS

WORDPRESS: 0