Националната здравноосигурителна каса проверява случая с починала в болница пациентка

Ако се установи, че от пациентката са искани пари, ще бъдат предприети мерки, информира зам. здравният министър Жени Начева Националната здравно

Ако се установи, че от пациентката са искани пари, ще бъдат предприети мерки, информира зам. здравният министър Жени Начева

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи проверка по случая с починала в столична болница пациентка, която според неправителствени и пациентски организации не е могла да си заплати лечението си, предаде Дарик.

Ако се установи, че от пациентката са искани пари, ще бъдат предприети мерки, информира зам. здравният министър Жени Начева.

Преди ден председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров информира за починала жена, която се нуждаела от неоперативно поставяне на сърдечна клапа, на стойност над 15 000 лева.

По думите на Кацаров според новите цени на медицинските изделия Здравната каса заплаща за въпросната клапа едва 2600 лева и разликата е непосилна за повечето пациенти.

От болницата обаче обяснили, че жената е починала заради тежкото си здравословно състояние, подчерта днес зам.-министър Начева. Тя допълни, че намалението на цените на медицинските изделия не трябва да е за сметка на пациента, а за сметка на фирмите, които ги доставят.