НАП ще проверява всички българи от списъка „Панамагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Главният изпълнит

Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Главният изпълнителен директор Бойко Атанасов иска агенцията да получи „цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции“. Готовността на данъчните да окажат помощ на журналистите при обработката и анализирането на огромния обем информация беше заявена веднага след оповестяването на документите.
Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани „единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация“.
Атанасов прави важно уточнение, че „наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени“.
Искането на НАП е по повод мегаразследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, започнало след изтичане на данни към германския вестник „Зюддойче цайтунг“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0