НАП-гейт ни прочу в САЩ по най-гледания тв канал

НАП-гейт ни прочу в САЩ по най-гледания тв канал

Българските власти съобщиха във вторник, че неизвестни хакери са откраднали личните данни на милиони хора от данъчната агенция на страната и отбелязах

Българските власти съобщиха във вторник, че неизвестни хакери са откраднали личните данни на милиони хора от данъчната агенция на страната и отбелязаха възможна руска връзка по случая, съобщава FOX News Network.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността, за да обсъди потенциалната вреда за националната сигурност на България. Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред репортери след срещата, че хакерите, които стоят зад нарушението, са се свързали с местни медии, използвайки пощенска кутия от руски домейн, пише агенция Cross.

Течът съдържа имена, лични данни и финансови приходи на физически лица и фирми. Според местните медии хакерите са откраднали детайлите на около 5 милиона души от 7 милионното население на България. Горанов допълни, че оттогава България е поискала помощ от агенцията на Европейския съюз за киберсигурност.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви пред телевизията bTV, че кибератаката съвпадна с покупката от странат на американските изтребители F-16 за военновъздушните сили и може би е мотивирана от нея.

„Организираните престъпни групи, занимаващи се с кибератаки, обикновено търсят финансови печалби, но тук са възможни политически мотиви“, каза Маринов. „Правителството вчера реши да купи изтребители F-16.“

Горанов обаче отхвърли евентуална връзка с покупката на самолета, заявявайки, че кибератаката е станала преди одобряването на сделката.

Българските медии, които получиха имейли от хакерите, заявиха, че са дошли от руския Yandex, но не са поискали откуп. Вместо това съобщенията призовават за освобождаването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, който сега е в британски затвор и е изправен пред искане за екстрадиране от Съединените щати, които обвиняват в шпионаж.

Хакерите разкритикуват българското правителство, заявявайки, че състоянието на киберсигурността е смешно.

Не е ясно защо целта е националната агенция за приходите, но корупцията в България е широко разпространена.

Transparency International, международна неправителствена организация, ангажирана с борбата с глобалната корупция, заяви, че България е най-корумпираната от 28-те страни-членки на Европейския съюз. Fox News ‘Morgan Cheung и Associated Press допринесоха за този доклад.

COMMENTS

WORDPRESS: 0