Напредък: За 27 години речникът на българина се е обогатил с 5 000 нови думи

За 27 години речникът на българина се е обогатил с 5000 нови думи, пише в. „Телеграф“. Най-новите му попълнения са „Брекзит“ и „Селфи“. А най-последно

За 27 години речникът на българина се е обогатил с 5000 нови думи, пише в. „Телеграф“. Най-новите му попълнения са „Брекзит“ и „Селфи“. А най-последното попълнение е думата „Фабинг“ – с него обозначават хора, които непрестанно ровят в мобилния си телефон в присъствието на околните.

Най-много чужди думи нахлули у нас по време на големите политически промени, твърди проф. Сия Колковска от Института за български език на БАН.

Някои думи в последните години намериха и второ значение, което в някои случаи измести основното – като совалка, сателит, мрежа, вирус, червей и облак. Има и думи, които с времето остават в историята, точно както и обекта, който са описвали – като уокмен или пейджър.

Всеки ден обаче се раждат нови. Раждат ги технологиите, модата, медиите, политиката. В морето от нови думи има не само заемки. Някои като „записвачка“, „търсачка“, „принтя“, „клинична пътека“, „здравна карта“ са създадени на родна почва.

COMMENTS

WORDPRESS: 0