Най-отровният октопод в света обитава аквариум в Природонаучния музей в Пловдив

Най-отровният октопод в света обитава аквариум в Природонаучния музей в Пловдив

Най-отровният октопод в света е част от постоянната експозиция на Природонаучния музей в Пловдив. Това е синьопръстенен октопод, който макар и малък,

За да разберем повече за най-отровните риби на планетата, октоподи, крокодили и други любопитни животински видове, кореспондентът на БГНЕС от Пловдив посети Природонаучния музей в града.

Синьопръстененият октопод не е агресивен и не напада. Ще захапе и ще освободи отрова само, ако бъде силно провокирано. „Когато е много силно притеснено и когато се опитва да отблъсне нападател при различни емоционални състояния се образуват около 50 много наситено сини пръстена по цялото му тяло“, разказа главен асистент д-р Огнян Тодоров, който е директор на Регионален природонаучен музей – Пловдив.

Октоподът пристигнал в Пловдив от Индонезия. От Природонаучния музей вече 5 години се опитват да вземат животното в своята колекция. Местообитанието му в дивата природа е в районите на Борнео, Сингапур и Малайзия. Той е допълнение към изложбата на най-отровните експонати в музея. Най-опасните от тях са рибите камък, скорпион и лъв. Най-атрактивният екземпляр в живата експозиция пък е крокодилът Хектор. Той пристига в музея през 2015 година, когато е на 10 години. Дълъг е около 2 метра.

Своето място в живата експозиция на Природонаучния музей са намерили 260 вида сладководни риби, 45 соленоводни риби, сред които и акули, както и 30 вида насекоми и влечуги.

За съжаление животът на синьопръстенения октопод е сравнително кратък, но докато е част от живата експозиция в Пловдив, от музея обещават да го хранят със скариди.

COMMENTS

WORDPRESS: 0