Най-голямото българско знаме вече е на Рожен

Най-голямото българско знаме вече е на Рожен

Най-голямото по размер българско знаме, вече е разпънато по поляните на Рожен и очаква официалното откриване на Събора на Народното творчество и жив

Най-голямото по размер българско знаме, вече е разпънато по поляните на Рожен и очаква официалното откриване на Събора на Народното творчество и животновъдство, който ще бъде открит утре.
Най-големият национален трибагреник е с внушителни размери. То е дълго 321 метра и широко 21 метра, като общата му площ е близо 7 000 кв.м. Ако лентите бъдат поставени една след друга, дължината му ще е около 4,5 км., по данни на Атанаска Велчева, управителката на фирмата, ушила знамето.
„Над 4 500 метра плат и 20 километра конци, са били нужни за изработката на знамето и около месец работа на две смени от две шивачки, като най-трудният процес е било сгъването и пренасянето. Знамето, заедно с конструкцията тежи около 600 кг.“, посочи още Велчева.

В разпъването на трибагреника участваха десетки доброволци и емблематични спортисти на България, между които бяха боксьорът Тервел Пулев, сноубордистите Екатерина Дафовска и Радослав Янков, автомобилният състезател Крум Дончев и състезателката по борба Елица Янкова.

Идеята на организаторите за разпъването на най-голямото знаме в страната, което е с около 20 метра по-дълго от предишните знамена, които са шити за събора на Рожен е именно там да има такъв символ, който обединява българската нация.

„Това знаме се прави единствено за тук. След като приключи това събитие, ние ще го превърнем в хиляди малки знамена, може би над 13 000, които ще бъдат раздадени в деня на българската независимост – 22 септември, ще дарим в няколко областни центрове в страната“, коментира Владислава Андреева, от организаторите на събора.

От утре до неделя, на поляните на Рожен се очаква да преминат над 250 000 души. Организаторите призовават всички присъстващи да пазят знамето и да не го газят, като канят всички деца и младежи, дошли на Рожен с народни носии или с елементи от това облекло в петък и събота от 16:00 часа в подножието на българското знаме, за да се осъществи емблематична снимка.

Идеята е в един кадър да има най-много българчета в народни носии, на фона на най-голямото българско знаме.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

COMMENTS

WORDPRESS: 0