Най-големият айсберг в света навлиза в открития океан

Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от Антарктика през 2017 г., е на път да навлезе в открития океан, съобщи Би Би Си. Колос

Най-големият айсберг в света навлиза в открития океан

Най-големият айсберг в света – А68, който се откъсна от Антарктика през 2017 г., е на път да навлезе в открития океан, съобщи Би Би Си.

Колосът е стигнал толкова на север, че е на границата на постоянния морски лед на континента. Когато се откъсна, площта му беше 6000 кв кв. За две и половина години е загубил много малко от нея. Според специалистите обаче А68 трудно ще остане цял, когато достигне бурните открити води на Южния океан.

„Със съотношение на дебелината към дължината като пет листа А4, съм изненадан, че океанските вълни още не са превърнали А68 в кубчета лед – каза проф. Ейдриън Лъкман от университета на Суонси. – Ако оцелее дълго цял, когато премине края на морския лед, ще бъде много странно“.

Айсбергът е на 63 градуса южна ширина и следва много предвидим курс. Когато задмине върха на полуострова, би трябвало да бъде отнесен на север към Атлантическия океан по т.нар. Алея на айсбергите.

Най-големият айсберг в съвременната история е В15 с площ от 11 000 кв. км. Той се откъсна от ледения шелф Рос през 2000 г. Една от последните останки от него е по средата на пътя до Южните Сандвичеви острови, като площта й е едва 200 кв. км.

Подобни огромни айсберги трябва да бъдат наблюдавани постоянно, защото може да станат опасни за корабоплаването.

COMMENTS

WORDPRESS: 0