Най-богатият човек летя до Космоса

Най-богатият човек летя до Космоса

Най-богатият мъж на планетата - собственикът на “Амазон” Джеф Безос полетя днес в Космоса. Заедно с Джеф в космоса бяха брат му - Марк, 82-годишната У

Най-богатият мъж на планетата – собственикът на “Амазон” Джеф Безос полетя днес в Космоса. Заедно с Джеф в космоса бяха брат му – Марк, 82-годишната Уоли Фънк, която се превърна в най-възрастната астронавтка, и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия, който би рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Космическите туристи излетяха от Тексас в 16 ч. българско време, носени от ракетата “New Shepard”, дело на компанията „Blue Origin“.

Цялото приключение трая 10.22 минути, като компанията беше в безтегловност не повече от 3 минути.

Ракетата на Безос е едностепенна, горивото й е бипропелент. Целта й е бе се вдигне до височина 80 км, а след това капсулата с екипажа на върха на ракетата да продължи по инерция и да достигне 100 км над Земята, където се намира условната “линия на Карман” – международно признатата граница, от която започва Космосът. Космическите туристи бяха настанени в удобни кресла и всеки можеше да наблюдава полета през голям люк.

В “надпреварата на милиардерите” Безос бе изпреварен от Ричард Брансън, който излетя с Unity-22 на 11 юли. Брансън достигна до височина 80 км над Земята, което в САЩ е достатъчно, за да бъде обявен успешен космически полет.

Бустърът на “New Shepard”, т.е. ракетата-носител, се върне на Земята и кацна вертикално, а капсулата с екипажа кацна няколко минути по-късно с помощта на парашути.

COMMENTS

WORDPRESS: 0