Над 3000 свободни места във вузовете

Шефът на Съвета на ректорите: Няма откъде да внесем деца! Над 3000 са свободните места в държавните университети у нас в момента, показа проверка на

Шефът на Съвета на ректорите: Няма откъде да внесем деца!

Над 3000 са свободните места в държавните университети у нас в момента, показа проверка на „Монитор“ сред висши училища в страната. Допълнителен прием за държавна поръчка е обявен дори и в най-елитните университети като Алма матер, УНСС, Техническия университет и др.

„Няма откъде да внесем деца“, коментира пред „Монитор“ шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно–геоложкия университет проф. Любен Тотев. Той си обяснява тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат зад граница. Проф. Тотев обясни, че най-добрите заминават за чужбина, като това понякога било избор по инерция, защото висшето образование у нас също било качествено. Председателят на Съвета на ректорите допълни, че очаква незаетите места да продължат да са проблем и през следващите около пет години.

1086 са незаетите места в Софийския университет, показаха изчисления на „Монитор“. При обявен прием от 4552 места за държавна поръчка това означава, че близо една четвърт от местата са свободни. Незапълнен е план-приемът дори за специалности като право, международни отношения, политология, публична администрация и др.

Според съобщение на сайта на Софийския университет срокът за кандидатстване е от 7 до 14 септември. За прием в Алма матер младежите могат да се състезават както с оценка от конкурсен изпит в СУ или матура, така и с оценка от изпит, положен в друг държавен вуз.

Същото правило важи и на УНСС. Там свободните места са 193 при обявен план-прием от 4090 първокурсници, съобщиха от икономическия университет. Продължава и записването в Техническия университет в София, където свободните места са 96 при предварително обявен прием за 2283 студенти.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0