Над 1 милион граждани на ЕС вече имат Covid сертификат

Над 1 милион граждани на ЕС вече имат Covid сертификат

Повече от един милион европейци вече са получили новия здравен Covid-сертификат на ЕС, който се въвежда за отключване на пътуванията в рамките на блок

Повече от един милион европейци вече са получили новия здравен Covid-сертификат на ЕС, който се въвежда за отключване на пътуванията в рамките на блока, заяви Европейската комисия.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обяви това пред Европейския парламент преди гласуване за утвърждаване на закона в началото на летния туристически сезон на континента. Очаква се той да бъде приет с голямо мнозинство след споразумението между евродепутатите и 27-те държави-членки на ЕС за детайлите по него, като резултатите от гласуването ще са известни рано в сряда.

Сертификатът – указващ имунитета на носителя му срещу Covid-19 чрез ваксинация или предишна инфекция, или техния отрицателен тестов статус – трябва да се използва за пътуване в рамките на ЕС от 1 юли, премахвайки необходимостта от карантина или допълнителни тестове за пътниците.

Комисията обаче иска колкото се може повече държави от ЕС да го въведат по-рано.

„Колкото повече сертификати издадем, толкова по-лесен ще бъде процесът през лятото – в противен случай рискуваме голям разрив на 1 юли, който не можем да си позволим“, каза Рейндерс.

Към днешния ден девет държави от ЕС вече издават документите – включително слънчевите туристически дестинации Гърция, Испания и Хърватия, както и основният източник на туристи в блока, Германия. България, Чехия, Дания, Литва и Полша са останалите.

„Повече от един милион граждани вече са получили такива сертификати и много повече ще последват през следващите седмици и месеци“, каза Рейндерс.

Сертификатът за цифрови технологии на ЕС може да бъде представен или в онлайн формат, например на смартфон, или отпечатан на хартия. Той разполага с QR код за проверка, който граничните служители и служителите в дадената държава могат да използват за проверка срещу цифрови подписи, съхранявани сигурно в сървъри в Люксембург. В сертификатите са включени само минимални данни за носителя, за да се предотврати скимирането на самоличността, а законодателството на ЕС, свързано с тяхното използване, трябва да изтече след една година, така че те да не станат част от потенциални злоупотреби в стил „Биг Брадър“ в бъдеще.

Законодателите и страните от ЕС също се съгласиха, че що се отнася до доказателства за ваксинации, само ваксините, разрешени от Европейската агенция по лекарствата – досега тези на BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson, ще бъдат приемани във всички ЕС държави. Но отделни страни могат да решат да приемат само за тяхната територия други, като например произведената от Китай или руската ваксина „Спутник V“.
Рейндерс заяви, че продължава работата по разширяване на използването на сертификата за цифрови технологии на ЕС, така че да бъде приет извън Европа. Водят се разговори със Съединените щати за взаимно признаване на статуса на ваксинация.

COMMENTS

WORDPRESS: 0