Мутафчийски: Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена

"Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че

„Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС.“

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски по време на извънредно заседание на Министерския съвет, на което беше потвърдено, че България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Правителството взе решение за участие на страната ни в преговори за закупуване при поредния договор за ваксини – този с компанията “Johnson”.

Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19. България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда.

По този начин българските граждани ще имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, а и тя ще се поставя само по желание, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

Седем са ваксините в напреднала фаза на разработка, като квотата за България с определените количества е на стойност близо 380 милиона лева. С останалите разходи за логистика и за съхранение сумата надхвърля половин милиард лева. Затова е необходима санкцията на парламента, където единствено чрез широкото народно представителство и в дебати може да се даде зелена светлина на закупуването на ваксините, каза още премиерът.

По думите му сумите, които се отделят за целта, са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

„Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев изтъкна, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и „живи“ ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

COMMENTS

WORDPRESS: 0