Мутафчийски: При новия щам смъртността скача няколко пъти

Смъртността при новия британски щам на COVID-19 скача няколко пъти, каза на брифинг на оперативните щабове проф. Венцислав Мутафчийски. „Има

Смъртността при новия британски щам на COVID-19 скача няколко пъти, каза на брифинг на оперативните щабове проф. Венцислав Мутафчийски.

„Има едно много интересно изследване на Кеймбридж, което даде много интересна графика за сравнение между новия и стария щам на коронавирус. Ако имаше вариант, който е с 50% по-голяма смъртоносност, то смъртността се увеличава само един път, а ако имаме щам, чиято заразност е по-висока с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти“, обясни генералът.

Причината за по-голямата смъртност при по-заразния щам е по-бързото изчерпване на капацитета на болниците, обясни Мутафчийски, който препоръча да се подхожда внимателно към всяко разхлабване на мерките.

„С разширяването на дейността на болничната дейност, все пак болниците удържаха капацитета си, нищо, че не е пълен. Около 30% е заетостта на болни с коронавирус, а 20% са в готовност. Нямаме доказателства за разпространението, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. И така може да се стигна до това, че граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, да не могат да получат“, допълни ген. Мутафчийски.

Той направи и кратък анализ на разпространението на инфекцията в последните месеци на 2020 г.

По думите му изходните нива около 1 октомври са около 35 на 100 000 население, на база 14-дневна заболеваемост. Пикът е достигнат на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост.

„Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември. Постепенно започва спадане на заболеваемостта. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. С твърдост на мерките, което е по скалата на Оксфорд, очаквахме това да се случи между втората и третата седмица. Но отчетливите резултати дойдоха след четири седмици“, допълни ген. Мутафчийски, който посочи, че смъртността в момента е девет пъти по-висока в сравнение с октомври.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че страната е на 27-о място по заболеваемост и на шесто по смъртност в ЕС. Най-висока е заболеваемостта във Враца, Плевен, Перник.

Доц. Кунчев коментира, че няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл у нас и вероятно е под 1%.

Той заяви, че ситуацията във Великобритания рязко се е променила и концентрацията на новия щам е 75%, при положение че е била 10-15%. Кунчев отбеляза, че новият щам измества бързо класическия вариант и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас.

Той обясни, че има тенденция за намаляване на хоспитализираните и смъртните случаи у нас, но това не бива да ни успокоява.

В Европа са притеснени от новия вариант и ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. В Ирландия 40% е концентрацията новия щам, а в Нидерландия – 10-15%. „Има и положителна страна – новият вариант не води до по-тежки заболявания, но се разпространява по-бързо. В носоглътката концентрация е между 10 и 100 пъти по-голяма“, добави Кунчев.

В подкрепа на тезата на главния държавен здравен инспектор, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че още в края на ноември в лабораторията на лечебното заведение са постъпили 4 проби от завърнали се от Великобритания, при които има съмнение, че са от новия генетичен вариант на коронавируса.

COMMENTS

WORDPRESS: 0