Мощни земетресения в Албания: има жертва, разрушени са сгради, напукани са пътища (снимки)

Мощни земетресения станаха в Адриатическо море, в Албания и Гърция тази нощ. В Албания един човек е загинал - скочил е от сграда от паника. Мес

Мощни земетресения станаха в Адриатическо море, в Албания и Гърция тази нощ.

В Албания един човек е загинал – скочил е от сграда от паника. Местни журналисти съобщават за ранени, като не се уточнява броя им. Разрушени са сгради, напукани са пътища в албанския град Дурас, който е най-тежко засегнат като най-близкото населено място до епицентъра на най-мощния трус.

За пет часа тази нощ са регистрирани 21 труса, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Най-силното е станало в Адриатическо море, от 2:54 ч след полунощ (Координирано универсално време (UTC), 4:54 ч. българско), край бреговете на Дурас. То е с магнитуд 6,4 по Рихтер и е било усетено и по високите етажи в България в някои населени места.

Предшествано е от два труса в Албания – 4.4 и 3.1 по Рихтер.

Минути след най-силното земетресение в Албания стават още две: с магнитуд 5.1 и 5.3 по Рихтер, съответно в 2:59 ч. (UTC) и 3:03 ч. (UTC).

До 5:56 ч. (UTC) стават още 15 по-слаби земетресения. Едно от тях е в Гърция, с магнитуд 4.6. Епицентърът му е на 18 км североизточно от Патра и на 165 км западно от столицата Атина.

Снимките са качени от потребители в сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център

Как изглежда Дурас след мощното земетресение показва журналистът Клаудия Караболи от тв Syri, която публикува видео клипове от нощта в града:

COMMENTS

WORDPRESS: 0