Москов срещу БСП: Нервни, озъбени, плюнки! Таско Ерменков: Тръгнах към него, за да го набия!

С толкова озъбени идеологии не можеш да дебатираш, каза министърът на здравеопазването по време на дебата в парламента днес. Репликата бе насочена към

С толкова озъбени идеологии не можеш да дебатираш, каза министърът на здравеопазването по време на дебата в парламента днес. Репликата бе насочена към БСП, които влязоха в остър спор с министъра при обсъждането на вота на недоверие по темата за здравеопазването, внесен от тях и ДПС. Москов излезе на трибуна, за да обори „десет лъжи“ на социалистите за неговите реформи, и атакува безпощадно лидерът Михаил Миков, пише КлубZ.

„Трябва да се пие по-малко,“ каза на руски Москов.

Това разгневи депутатът от столетницата Таско Ерменков, който дори скочи от мястото си и тръгна към министъра след репликата „вие сигурно не сте били другаде, освен в Правителствена болница“.

„Москов се нуждаеше от шокова терапия, затова тръгнах към него. Нямаше да се бием, а щях аз да го набия. Квесторът не ме е докоснал дори, сам спря“. Така обясни поведението си в пленарната зала депутатът от БСП Таско Ерменков пред Блиц.

„Ето това имам предвид – нерви, озъбени физиономии, плюнка. Аз говоря спокойно на вас,“ отвърна Москов на крясъци на Ерменков от място.

Председателката на парламента Цецка Цачева заплаши да прекрати заседанието и да насрочи вота за извънредно заседание в събота. Това укроти депутатите от левицата.

ДСБ няма да подкрепи вота на недоверие по темата за здравеопазването, внесен от БСП и ДПС, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в началото на дебатите. Той призова социалистите и движението да потърсят подкрепата на ГЕРБ, ако искат да свалят десни министри, които са малко в това правителство. И припомни свалянето на правосъдния министър Христо Иванов, станало след гласуването на промените в Конституцията, които обединиха ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Уважаеми колеги от опозицията: Добро утро. Много се радваме, че ви събудихме. Този парламент с най-трудното мнозинство се оказа и парламентът, в който най-дълго време нямаше вот на недоверие. Защото нямаше опозиция. Лошата новина е, че мотивите ви за нищо не стават. В атаките срещу десни министри в това правителство, които и без друго са малко, не търсете подкрепа от нас. Ако искате да атакувате десни министри търсете хората, които се обявяват за балансьори – ГЕРБ. Вие работите чудесно заедно, когато искате да спирате реформи. Успяхте да махнете Христо Иванов, ако искате да махнете Москов, направете го с ГЕРБ. Опитвате се да потулите катастрофалните резултати от това, че заедно провалихте съдебната реформа“.

С тези думи Кънев се обърна към БСП и ДПС.

„Ти явно си сънувал в някой сън, че някой търси подкрепа от вас. Живеете с усещането, че някой ви кани. Вие сте ясна част от пагубната политика в здравеопазването на Бойко Борисов“.

Това отговори на Кънев лидерът на БСП Михаил Миков.

„Какво искахте да кажете? Ние от ГЕРБ какво точно правим – работим анти здравеопазването, защото подкрепяме вашия министър? Той остана политически сирак, няма кой да го защитава заради вас. Тази политика не е на ГЕРБ. Ние сме подпомагаща партия. Най-накрая ще се пише във вашата история благодарение на нашата подкрепа“, реагира на думите на Кънев Семир Абу Мелих (ГЕРБ).

В атаката се включи и Тунчер Кърджалиев от ДСП:

„Вие трябва да сте благодарни, вие трябва да боготворите политическа партия ГЕРБ. Тя ви е ракета носител, с която сте на власт. Не разбирате ли обикновения, семплия факт, че в момента, в този момент, министър Москов се крепи не заради някакви смислени аргументи, касаещи неговата компетентност. Той е покровителстван от господин Бойко Борисов, затова е министър.“

Кънев се върна с дуплика срещу Миков, като му направи забележка за говоренето на „ти“ и благодари, че Миков е признал, че вотът е „театър“:

„Благодаря, че казахте, че с този вот нямате намерение да сваляте правителството.“

Изказа се и бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който заедно с 5-има свои поддръжници е сред независимите народни представители. Той припомни острите думи на Москов при случаите с бити лекари през 2014 г.

„Станахме свидетели на един осъдим, неприемлив, език на омразата на министър Москов, спрямо една част от българските граждани – роми. Ако едно управление не е стъпило на демократична основа, от него не могат да се очакват демократични реформи в нито една конкретна социална схема. Ние ще подкрепим внесения вот.“

В откровена защита на Москов излезе лидерът на ПФ Валери Симеонов:

„Ние няма да подкрепим предложения за гласуване вот на недоверие, още по-малко за политиката по здравеопазване, която смятаме, че една от най-успешните от последната година на правителството.“

Той коментира и факта, че в медиите били разпространявани „неверни тези, измислени обвинения, и определени клевети.“ И отбеляза, че винаги е смятал НС за „място за дискусии, търсене на истината“.

И направи сравнение между Москов и предишната здравна министърка от правителството на Орешарски Таня Андреева.

„Таня Андреева, Петър Москов. Таня Андреева. Петър Москов. Просто няма място за сравнение.“

Лидерът на БСП Михаил Миков се изказа отново:

„От 99-та година досега здравето все повече се превръща в стока. И днешната политика на правителството все повече поддържа това. Здравето не е конституционно защитено право, а стока на пазар. И сега с пръстови отпечатъци и разни други прийоми се прави опит за прехвърляне на тази тежест на пациента. Стоката, когато отидеш на пазара, обикновено я избираш. В здравеопазването не е така,“ заяви той.

И добави, че в момента как ще се лекуваш, колко ще се лекуваш, и колко ще ти струва се определя от закон. И описа Москов така:

„Един министър, който арогантно, с провокативно поведение, се опитва да прикрие осезаеми резултати за милиони български граждани. Ние от БСП сме категорични ,че тази политика съвсем скоро ще доведе до негативни обществени резултати. Здравето не може да бъде стока, без това българското здравеопазване не може да има бъдеще.“

След почивката атаката на ДПС и БСП продължи. Тунчер Кърджалиев от ДПС коментира, че 50% от българите смятат, че в последната година здравеопазването е по-зле, едва 7% смятат, че има подобрение, останалите не виждат промяна.

„Няма вредни храни, има вредни министри,“ заключи той.

Магдалена Ташева обяви, че „Атака“ също ще подкрепи вота на недоверие.

„Макар да сме убедени, че здравеопазването е само една от сферите, в които това правителство и Рефолматорите се провалиха. Същото можем да кажем и за сектора на сигурността. Ние сме водени от дълбокото убеждение в този вот на недоверие, че носителите на десния екстремизъм в лицето на този министър немогат да управляват социални дейности, каквато е здравеопазването. Тя не бива да се поверява на носителите на един „морал“, на една идеология, които свикнаха да наричат разрухата „реформа“. Те така ще реформират здравеопазването, както реформираха българската индустрия. “

Депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих изненадващо скочи с остра критика срещу ДСБ, че са изоставили Москов:

„Ние от ГЕРБ какво точно правим? Работим за анти здравеопазването, защото подкрепяме вашия министър ли? Вие чухте ли се какво казахте? Този вот на недоверие е резултат от вашите действия. Излязохте в опозиция, оставихте си министъра тука – политически сирак, няма кой да го защити. Днес ние сме се събрали да го защитаваме,“ каза депутатът, сочейки към Москов.

Снимка: Веселин Боришев, КлубZ

COMMENTS

WORDPRESS: 0