Москва: Няма да спираме борбата с терористите заради мигрантите

Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекратява борбата с терористите в Сирия, заяви руският въ


Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекратява борбата с терористите в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров днес в Хелзинки, предаде РИА Новости.
„Разбираме изцяло сложността на проблем с мигрантите за ЕС, водим диалог по този въпрос между Русия и Европейската служба за външно действие и ще го продължим, ще се стремим да внесем своя принос в решаването на този проблем, но ние не можем да съдействаме за решаване на проблем за сметка на прекратяване на борбата с тероризма“, каза Лавров.
Според него решението лежи в пълното изпълнение на договорките между президентите на Русия и Турция, които бяха постигнати през септември 2018 г. за зона за деескалация в Идлиб.
Междувременно руското военно министерство съобщи, че не повече от 35 000 души са пресекли границата от Сирия към Турция от началото на тази година.
Ведомството категорично отрече становищата на Турция и западни държави за бежански потоци и хуманитарна криза в Идлиб, определяйки тази информация като безпочвена.
Днес ситуацията в Идлиб бе тема на разговори между германската канцлерка Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. В разговора по инициатива на Берлин е изразена надежда за постигане на резултати при срещата на високо равнище в Москва на 5 март между Русия и Турция, съобщи пресслужбата на Кремъл

COMMENTS

WORDPRESS: 0