Москва: България вече не може да изостави руския газ

Москва: България вече не може да изостави руския газ

Изгонването на руски дипломати от България не се е случило без "външна намеса", с цел предотвратяване на засилването на сътрудничеството между двете с

Изгонването на руски дипломати от България не се е случило без „външна намеса“, с цел предотвратяване на засилването на сътрудничеството между двете страни. Това обяви директорът на Четвърти европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсон в интервю за РИА Новости.

Дипломатът подчерта, че Москва е научила за решението на София от медиите, а не чрез официалните канали, което противоречи на международната практика.

„Няма доказателства за вината на нашите граждани. Тези ходове не могат да бъдат наречени по друг начин, освен като недружелюбни действия. Те със сигурност оставят неприятен послевкус в руско-българските отношения“, каза Пилипсон.

„В същото време ние разбираме много добре, че случаят не остана без външни „стимуланти“, които се опитват да предотвратят засилващото се в последно време сътрудничество с България“.

„Затова е важно да не се поддаваме на провокации, да продължаваме напред, последователно да реализираме двустранните проекти и споразумения“, подчерта дипломатът.

През януари 2020 г. България обяви за „персона нон грата“ двама руски дипломати, заради обвинения в шпионаж. Отбелязва се, че българската прокуратура, след като получи информация от Държавна агенция „Национална сигурност“, заведе досъдебно производство срещу двамата руски дипломати, заподозрени в шпионаж, но поради факта, че те имат дипломатически имунитет, делото беше прекратено.

„България вече не може да изостави руския газ без правни и икономически последици, тъй като дългосрочният договор между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ е в сила до 2025 г.“, заяви още Пилипсон.

„Наясно сме, че за да изпълни изискванията на Европейската комисия за диверсификация на източниците на енергийни доставки, София купува природен газ и от други доставчици, по-специално от Азербайджан и САЩ, но в много по-малки обеми. Изборът на партньори е суверенното право на страната. За нас основното е да спазваме двустранни споразумения. В това отношение България остава напълно надежден и предвидим партньор“, добави Пилипсон.

COMMENTS

WORDPRESS: 0