Морски спасители: Не влизайте във водата, ако усетите, че вълната ви подкопава, когато се връща!

Сезонът по морето едва е започнал, а вече са факт първите няколко фатални инцидента с удавени туристи. В рамките на един ден загинаха трима – братя на

Сезонът по морето едва е започнал, а вече са факт първите няколко фатални инцидента с удавени туристи. В рамките на един ден загинаха трима – братя на 19 и 20 години между Несебър и Слънчев бряг и 46-годишен руснак при Ахелой. Като основна причина се сочи мъртвото вълнение, за което всички твърдят, че не е нормално да се появи толкова рано.В същото време, в много от случаите удавниците са консумирали алкохол преди да влязат в морето. Това може да се окаже фатална грешка, съобщава bTV.
„Когато човек влезе и е пил алкохол, от самото мъртво вълнение, което раздвижва тялото във всички посоки и от налягането в стомаха става едно повръщане, което удавя човека”, обясни спасителят Павел Иванов.
Колегата му Васил Алексиев, също е категоричен: „Мъртвото вълнение и неопитността на хората да излизат от тези ситуации водят до жертвите”.
Иванов дава съвет на летовниците – да застанат на прибоя и ако усетят, че когато вълната се връща обратно водата ги подкопава, да не влизат.
Мъртвото вълнение идва след стихване на източните ветрове

Южните брегове на плажовете ни по Черноморието са по-опасни след стихване на ветровете откъм морето и там има по-голяма вероятност от появата на мъртво вълнение. Това обясни за „Монитор” Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Пясъчните ивици на обърнатите на юг плажове между Каварна и Балчик са относително защитени.

Според него е по-правилно да се казва не мъртво, а остатъчно вълнение. „Причината е, че след като вятърът е духал няколко дни откъм морето и спре или смени посоката си,

водата продължава да се движи по инерция още известно време към сушата. По думите в най-плитките до брега водната маса, която е по-близо до дъното тръгва обратно навътре към морето и тя е една от причините за инцидентите с хора. Той добавя, че след като дълго време духа вятър откъм морето по плажовете ни, повечето от които гледат на изток, се появява и крайбрежно течение по посока навътре към залива.

„Спре ли вятърът въртеливото движение на водата тегли хората навътре в морето”, обяснява още Андонов. „Такова вълнение трудно се забелязва, защото вълните нямат гребени. Липсата на вятър кара хората да мислят, че вълната е по-малка, отколкото е в действителност. „При силен вятър от сушата към морето пък има опасност, ако влезем с дюшек или малка надуваема лодка да бъдем отнесени навътре в морето далеч от брега”, предупреждава още експертът по водно спасяване.

Андонов смята, че инцидентът с младежите удавили се на Слънчев бряг е, защото са влезли в морето извън работното време на спасителите или в неохраняема зона. Според него за това трябва да се спазва сигнализацията на спасителите.

„Безопасността на плажа е като на пътя. Червеният флаг означава забрана. Правилата на плажа не са измислени да затрудняват почивката на хората, а да ги предпазят от рисковете. За съжаление у нас спасителите на плажа нямат пълномощия да санкционират нарушителите на правилата, които не се съобразяват със сигнализацията. Могат единствено да правят забележка и със свирките си да предупреждават плажуващите да не навлизат навътре в морето. При червен флаг спасителите не винаги могат да успеят да спасят давещия се. За разлика от България в други страни за неспазване указанията на спасителите се налагат тежки санкции. В САЩ, например, нарушителят не само плаща солена глоба и то часове след като е нарушил правилата за безопасност на плажа, но и след това е длъжен да мине и да се извини на всеки спасител на плажа за неудобството”, добави Андонов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0