Много жени на шефски позиции у нас, на 3-то място сме в ЕС

България е на трето място в ЕС по дял жени на ръководни позиции в бизнеса. Това сочат данните на европейската статистическа служба. Евростат констати

България е на трето място в ЕС по дял жени на ръководни позиции в бизнеса. Това сочат данните на европейската статистическа служба.
Евростат констатира, че пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентни промени на работното място и в резултат мениджърите са изправени пред предизвикателства за планиране и координиране или изпълнение на други дейности, ключови за доброто функциониране на екипите и компаниите.

И докато и жените, и мъжете допринасят с различни качества, представителите на нежния пол остават по-малко като дял на мениджърско ниво. През третото тримесечие на 2020 г. над 9,5 млн. души са били на ръководна позиция в ЕС – от тях 6,2 млн. мъже и 3,3 млн. жени.

Въпреки че жените са почти половината от всички наети – 46%, тези на високи лидерски постове са 34%. Най-много жени мениджъри има в Латвия – 45% и Полша 44. Следват България, Унгария, Словения и Швеция – по 42%. На противоположния край на скалата с около 25 процента са Хърватия, Нидерландия, и Кипър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0