Митева: Възможността за коалиция на протестните партии е 80%

Митева: Възможността за коалиция на протестните партии е 80%

„Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността да има коалиция с тях е голяма. Смятам, че е 80%”, каза Митева. Това заяви пре

„Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността да има коалиция с тях е голяма. Смятам, че е 80%”, каза Митева. Това заяви пред NOVA бившият председател на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ”.

Според нея Кирил Петков не би бил много подходящ за поста на обединяващ министър председател.

„Слави Трифонов го няма в листите и той много ясно заяви причините си. Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. В „Има такъв народ” има експерти, а не едно лице, което дърпа конците”.

„Да стоиш в периферията е най-добри и безобидно. Не вярвам на социологията, защото обстановката е много динамична. Нека видим резултатите. Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще трябва да управляваме”, каза Митева относно изгледите за следващия парламент.

„В Изборния кодекс е казано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение от подписа, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са оказания на преносителя да ги представи и по електронен път. Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да мое да се сравни. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака”.

„Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Европейската практика на Европейския съд по правата на човека се развива много. Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде внесено дело там, за да бъде осъдена и България”, коментира Митева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0