Мис Турция`2006 осъдена на 14 месеца затвор, споделила сатирична поема за Ердоган в социална мрежа

Бивша „Мис Турция” беше осъдена на повече от година затвор заради обида по адрес на президента Реджеп Ердоган. Изпълнението на наказанието ще бъде отл

Бивша „Мис Турция” беше осъдена на повече от година затвор заради обида по адрес на президента Реджеп Ердоган. Изпълнението на наказанието ще бъде отложено, съобщава tribune.com.pk.

Моделката Мерве Бюйюксарач е оскърбила публично Ердоган през август 2014 г., когато е споделила сатирична поема по негов адрес в социалната мрежа „Инстаграм”. По това време сегашният президент все още е премиер на страната.

Изпълнението на присъдата й от 1 година и 2 месеца затвор ще бъде отложено, гласи още информацията от съда, без да се посочват детайли относно решението.

Поемата е сатирична адаптация на националния химн, публикувана преди това в турско хумористично списание.

Бюйюксарач, сега 27-годишна, печели конкурса „Мис Турция” през 2006г., след което работи като модел и се появява в различни риалити предавания.

След като беше за кратко задържана от властите през януари 2015г., тя призна, че е споделяла поемата, но не е искала да обиди президента.

Това е поредният случай, в който журналист, обществена фигура или обикновен гражданин бива обвинен и осъден за обида срещу Ердоган.

В турските съдилища има над 2000 производства с такъв характер, започнали след като Ердоган стана президент през 2014 година.

През 1999 г. самият той е задържан от властите, докато е кмет на Истанбул заради рецитирането на поема с националистически и ислямистки характер. По това време той е обвинен в „подбуждане на религиозна омраза”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0