Министър Петков: Огромни суми от нашите пари са давани без обществени поръчки

Министър Петков: Огромни суми от нашите пари са давани без обществени поръчки

Служебният икономически министър Кирил Петков на брифинг след заседание на Министерския съвет направи заключение след редица проверки, че огромни суми

Служебният икономически министър Кирил Петков на брифинг след заседание на Министерския съвет направи заключение след редица проверки, че огромни суми са давани без обществени поръчки и определи това като разхищение на държавния ресурс. Той даде и няколко примера. 

Първо той обясни за изграждането на т.нар. правителствен комплекс от 90 хил. кв.м, за който са отпуснати 182 202 000 лв. Договорът е подписан без обществена поръчка с фирма за пълен инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор.

„Представете си 90 000 кв. м. административна сграда в София Тех парк, подписан договор без обществена поръчка за цената от 182 202 000 лв.. 182 млн. се дават без обществена поръчка на фирма за пълен инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор“, каза министърът и попита защо е нужно административна сграда с 90 000 кв.м., защо такава сграда трябва да се сложи точно в София Тех парк, както и защо парите се дават на инженеринг без обществена поръчка.

Вторият му пример бе с парите за язовирите. За тях по думите му са дадени 630 млн. лв. на Държавната консолидационна компания.

„Тя авансира 100% на държавната компания „Монтажи“ ЕАД, която е нейна собственост. От тези 630 млн. до този момент имаме само десет приключили ремонта. За тези ремонти, при които аз влязох лично в детайл да видя какво се е случило, цифрите, които видях, бяха два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената на транспорт“, обясни Петков.

Министър добави, че за него е фрапиращо, че от тези 10 изпълнени язовира всички са били на много близки цени:

„Голяма концентрация на фирми, всичките са с много близки стойности на единични цени, независимо къде се намират в България. От трите язовира, които проверих лично, са изпълнени от една и съща фирма, тя ли е най-конкурентната навсякъде в България?“, попита Петков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0