Министър Кацаров иска отпадане на лимитите за болниците

Министър Кацаров иска отпадане на лимитите за болниците

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще стартират преговори за промени в Националния рамков договор. „На първо мя

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще стартират преговори за промени в Националния рамков договор. „На първо място аз ще настоявам да отпаднат лимитите. Те са въведени са през 2015 г., но няма данни това да е подобрило здравната помощ, напротив този модел с лимити не може да работи“, обясни той.

„Няколко болници осъдиха НЗОК, на практика лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за тези лечебни заведения които пациентите не търсят“, уточни здравният министър.

На второ място, министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. „Ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човека, който лекуваш, е на 20 или на 90 години, дали има придружаващи заболявания“, посочи д-р Кацаров. Идеята му е да има по-справедливо заплащане.

Другата промяна е свързана с това да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ. „Модерната медицина е все по-амбулаторна. Това ще позволи същата услуга да се извършва на по-ниски цени“, каза здравният министър.

Според него е необходимо да се намери и механизъм да се въвлекат пациентите в контрола на дейността. „Една от стъпките е да направим приложение и ако се отчете дейност на вашето медицинско досие, да се пациентът да се информира – така няма да се отчитат дейности, които не са извършени“, смята д-р Кацаров.

COMMENTS

WORDPRESS: 0