Министър Ангелов: Науката ни казва ясно и точно, че ваксините са преминали през всички фази на изпитване

Министър Ангелов: Науката ни казва ясно и точно, че ваксините са преминали през всички фази на изпитване

Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват и с които разполагаме, са преминали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират

Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват и с които разполагаме, са преминали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако ваксинираме над 70 или 70 % от нашето население. Това каза пред журналисти във Враца министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде Агенция „Фокус“.
„Виждате, че голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо и се дължи на различни фактори във времето“ недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим. Понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, защото хората вярват на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема факта, че има експерти, които продължават са говорят неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са доказани от науката. Това е много притеснително“, допълни той.

Ангелов коментира още, че няма натиск върху лечебните заведения нито във Враца, нито във Видин и Монтана.
„Има известно нарастване на заболеваемостта във Враца, но няма натиск върху лечебните заведения. После ще отида да видя как са нещата в болницата, в Спешна помощ, за да разбера дали това, което говорихме, е така и дали колегите имат нужда от нещо. Директорите на РЗИ ме увериха, че няма нужда от допълнителни количества лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти. Темпът на ваксинациите според мен върви с недобър темп по различни причини. Добрата новина е, че в хладилниците и в трите региона няма останали количества ваксини, има само дозите от последните доставки от оксфордската ваксина, които се разпределят“, посочи здравният министър.

По думите му недобра практика, която бави процеса на ваксиниране в България, е, че някои от личните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. „Това за мен като лекар е неразбираемо, защото всеки един изгубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава и да стоим и да чакаме, за да се уверим, че нашето недоверие може да се превърне в доверие след време, е грешка. Полагали сме всички клетва на първо място да пазим човешкия живот и да се облягаме в решенията си само на науката“, посочи Костадин Ангелов.
Той посочи, че е неприятен фактът, че вече заявили желание да се ваксинират хора се отказват в последния момент. „Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70 % и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се изхвърлят дозите от ваксината. От ваксинационния щаб внесоха предложение, което ще обсъдим, по отношение на даване на възможност да се викат хора и от следващата фаза (тоест тези, които могат да се ваксинират: възрастните хора и хората с хронични заболявания), обмисляме и възможността да отпушим ваксинирането в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва. Такъв е примерът в съботния и неделния ден, когато ваксинираните са под 100 човека за цялата държава, което е абсурдно. Това предстои да бъде променено. Ще го обсъдим с експертите и това ще промени категорично темпа на ваксиниране“, посочи още здравният министър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0