Министерството на отбраната купува дронове за 25 млн. лева

Военното министерство ще купи дронове за около 25 млн. лева с ДДС. Oбявaта е в последния работен ден на миналата година. Министерството е изпрат

Военното министерство ще купи дронове за около 25 млн. лева с ДДС. Oбявaта е в последния работен ден на миналата година. Министерството е изпратило покани до 24 компании от САЩ, Израел, Италия, България и други. Тъй като дроновете ще бъдат използвани за тактическо разузнаване, това дава право на военните да заобиколят Закона за обществени поръчки и да направят процедурата, като пряко договаряне.

Дроновете са разпределени в два лота. Първият от тях е за 12 мини безпилотни системи, които трябва да бъдат доставени до 2024 година. Тяхната прогнозна стойност е 10.800 млн. лева с ДДС. Те трябва да бъдат с дължина – до 3 m. и разпереност на крилата – до 2,5 m.

Във втория лот МО търси две безпилотни летателни системи клас I „Малки“ за общо 14 млн. лева с ДДС. Първата трябва да бъде доставена още тази година, а втората през 2021 година. Разпереност на крилата на “малките” дронове трябва да е до 5 m, максимална височина на полета – не по-малка от 4 500 m над морското равнище. Максимално разстояние от наземната станция при автономен полет и запис на видеоинформацията на борда в зоната за въздушно наблюдение и разузнаване – не по-малко от 120 km.

Основните критерии за избора на доставчика ще бъдат цената и гаранцията.

Оборудването трябва да бъде доставено за 110-и Логистичен полк Пловдив, но вероятно ще бъдат използвани от други структури.

Този клас безпилотни системи се използват основно за полево разузнаване и коригиране на огъня. Българската армия от години използва разузнавателни дронове. В рамките на военна помощ САЩ предоставиха на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово леката безпилотна разузнавателна система RQ-11 Raven.

COMMENTS

WORDPRESS: 0