Министерството на културата отлага изложбата в Лувъра

Министерството на културата отлага експонирането на българската изложба в Лувъра. Това стана ясно след среща на министър Боил Банов с представ

Министерството на културата отлага изложбата в Лувъра

Министерството на културата отлага експонирането на българската изложба в Лувъра. Това стана ясно след среща на министър Боил Банов с представители на БАН, които той е информирал за разговорите за създаване на изложба в парижкия музей за периода XVI-XVIII век в българските земи.

Отчитайки някои негативни реакции в обществото и позицията на Българската православна църква, се е стигнало до убеждението, че такава изложба не би могла да отрази високите достижения на културата и изкуството от миналото на българските земи и България и затова е желателно на ръководството на Лувъра да бъде предложена друга тема, се казва в съобщение на Министерството на културата.

Миналата седмица министърът на културата Боил Банов окачестви като „несериозна“ реакцията на Института по изучаване на изкуствата към БАН против предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото, в която православни икони ще бъдат представени в отдела за ислямско изкуство.

На днешната среща учените от БАН са предложили теми за изложба в Лувъра, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

В кореспонденция между Министерството на културата и Българската православна църква от месец януари т. г. е поискана благословия за изложбата и разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия.

На заседание на Светия синод от 20 януари 2020 г. е взето решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. Със същата позиция е и ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията, съобщава Министерството на културата.

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и музея „Лувър“ не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции, се посочва в съобщението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0