Местан на учредителната конференция на ДОСТ към делегатите: Благодаря ви за смелостта, че сте дошли

Учредителната конференция на новата партия на Лютви Местан – ДОСТ се провежда в НДК. Стартът с няколко думи на арабски език от Корана даде Хюсеин Хафъ

Учредителната конференция на новата партия на Лютви Местан – ДОСТ се провежда в НДК. Стартът с няколко думи на арабски език от Корана даде Хюсеин Хафъзов.

Бисмилляхи р-рахмани р-рахим“ (В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!), каза той първото изречение от свещената за мюсюлманите книга, което е своеобразно пожелание за успех на всяко ново начинание.

За лидер на партията ще бъде избран Лютви Местан, който бе изключен в края на миналата година от ДПС, пише КлубZ.
Новата партия ще разчита, както на гласовете на разочарованите от ДПС, така и на всички останали българи, турци, роми, евреи и „дори арменци“, декларира бъдещият лидер на ДОСТ.
Турският посланик Сюлейман Гьокче е сред гостите на конференцията. От посолствата на Украйна, Франция и Полша също имат свои представители на конгреса. От българските партии Красимира Ковачка от БДЦ изпрати поздравление, а гост от НДСВ е Илия Лингорски.

Фатма Сакънкая от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Таийп Ердоган отправя приветствие от трибуната.

Тя поздрави лично Лютви Местан за декларацията в подкрепа на Турция след свалянето на руския изтребител от Анкара. Именно тя обаче доведе до изгонването му от ДПС. Гости за учредителния конгрес на ДОСТ са изпратили всички основни турски партии.

Благодаря ви за смелостта, каза инициаторът на създаването на партия ДОСТ Лютви Местан, предаде Нова ТВ. Стотици делегати се събраха в „Зала 3“ на Националния дворед на културата в София днес на учредителния конгрес на политическата формация „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ, „приятел“ от турски). Местан, за когото се очаква да поеме ръководството на новото движение, се обърна към делегатите.

„Благодаря ви за смелостта, че сте дошли“, се обърна той към гостите. Местан също заяви, че партията му ще е проевропейска и ще се бори срещу олигархията.

Снимка: Веселин Боришев, КлубZ

COMMENTS

WORDPRESS: 0