Местан: Мога да нося на бой, води се епитетна охулваща война срещу мен

Бившият председател на ДПС Лютви Местан се среща за първи път с медии, след като в края на миналата година бе изключен от партията си. Лютви Местан в

Бившият председател на ДПС Лютви Местан се среща за първи път с медии, след като в края на миналата година бе изключен от партията си.

Лютви Местан вече пристигна в сградата на БТА, придружен от съпругата си Ширин. Бившият председател на ДПС отново е с охрана от НСО.

„Беше ми домъчняло за вас. Защото мога да говоря, но мога и да мълча. Мога да нося и на бой. За тези 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху мен 12 хиляди тупалки“, бяха първите думи на Лютви Местан.

Той изреди лъжите, които е прочел по свой адрес: собственик на електроцентрали,

собственик на верига ресторанти, на ферми, предател, изменник, мошеник, женкар, предател на национални интереси, ислямист.

„Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС, за да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности.“

Лютви Местан продължи със своите „знакови“ политически действия, с които се гордее:

– Решението за оттегляне на подкрепа от правителството на Пламен Орешарски;

– Спирането на „Южен поток“;

– Позицията по украинската криза;

– Декларацията по повод убийството на Борис Немцов;

– Систематичния опит за възстановяване на диалога с дясното, започнал с кафето в Кърджали с г-н Борисов;

– Възстановяване на диалога с Анкара;

Това бе едно от основанията за обвиненията в ислямизъм, допълни Местан.

Според думите тази връзка е естествена, защото почти нямало семейства, които да не са разделени и част от тях живеят на територията на Република Турция.

До Лютви Местан са кметът на Джебел Бахри Юмер и депутатите Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али. В залата са Ширин Местан и Марияна Георгиева.

После Местан стигна до причината за своето изключване:

„Прословутата декларация за сваления руски самолет, който бе посочен в речта на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган като основен мотив за отстраняването ми от ръководния пост и членството в партията.“

Местан обясни каква е била целта на всичките му действия – да свърже ДПС отново с дясното и да се върне на власт.

„Стратегическата цел беше ДПС да се върне на власт през парадния вход. Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Това беше възможно, ако полето на ДПС се освободи от едни много опасни мини.

Знаех, че с тези воденични камъни ДПС няма да бъде легитимен участник в управлението на страната. Особено в съюз с дясното в България. Прозрях простичката истина, че пътят на ДПС минава през дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от онези митологеми, които ни натъкват в ъгъла на една, както се твърди, олигархична проруска партия“, заяви още Местан.

„Оставам в политиката. Аз мога да бъде изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. Тук няма всесилни. Не приемам нито начина, нито мотивите, особено мотивите, с които бях отстранен, бях политически екзекутиран ритуално, в най-ярките образци на сталинизма и на тоталитаризма. Без право на последна дума.

Декларацията ми не е гаф. Декларацията е написана в една от стаите на ПГ в НС и при написването й там имаше достатъчно на брой колеги, в това число и членове на сегашната тричленка, която управлява ДПС.“

Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с Европейския съюз и НАТО, продължи Местан.

„Променената геополитическа среда не е аргумент българското общество да се зареди с песимизъм за бъдещето на ЕС и адекватността на НАТО, а точно обратното. Променената геополитическа среда е още един аргумент за укрепване на евроатлантизма. “

„Нямаш право на мислене – това е, което казва почетният председател“, продължи изключеният бивш председател.

„Инак не мога да си обясня огромното противоречие за аплаузите за един политически акт и изключване на основание на същия политически акт. Аз не им се сърдя, отдавна съм им простил. Но не искам да съм на тяхно място.

Наистина съм горд със стотиците избиратели, мога да кажа хиляди, които доблестно, без страх, изразиха категорично несъгласие с тоталитарния начин, по който съм отстранен и изключен. Изразиха и категорично несъгласие с мотивите. Ще рече, изразиха подкрепа за тези хора, които стоим пред вас. Точно тяхната оценка ни задължава да останем в политиката. А в какви точно форми това ще се случва е въпрос на продължаващ диалог. В България има нужда от много ясен категоричен евроатлантически субект, политически . Само така ще отворим и пътя на реформите.“

 

Очаквайте продължение

COMMENTS

WORDPRESS: 0