Местан иска отвод на съдия Илиева, определена да гледа документите за регистрация на ДОСТ

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е поискал официално отвод на съдия Лилия Илиева, която бе определена да гледа документите за регистрацията на новата поли

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е поискал официално отвод на съдия Лилия Илиева, която бе определена да гледа документите за регистрацията на новата политическа формация. Това научи Faktor.bg от свои източници в съдебната система. Местан не си вдига телефона, а от пресцентъра на партията заявиха, че не коментират темата на този етап, готвят пресконференция.

Повод за рязката реакция на доскорошния председател на ДПС са евентуални задкулисни опити да се забави и блокира регистрацията на партията и да не им се позволи да участват на предстоящите президентски избори, коментират запознати с проблема.

На този етап няма отказ от съда да регистрира ДОСТ, а има интензивна кореспонденция между двете страни. За сега Илиева все още не е насрочила делото за регистрация, не е призована и прокуратурата за становище, а съдията по закон има право да дава указания и да изисква нова информация, коментират ситуацията юристи.

Лютви Местан публично вече е заявявал, че са внесли перфектни и изрядни документи, и въпреки това Лилия Илиеве първо поискала безпрецедентно до сега оригиналите от декларациите на учредителите. Претенцията й е изпълнена – предоставени са 47 тома с оригинални документи по създаването на формацията. Според политици за първи път се внасят в съда оригинали за членство в партия. Самият Местан преди време обяви пред медии, че са депозирали в Темида повече от три пъти от изискуемите по закон заявления за членство на учредители – 9180, като всяко е с персонален входящ номер. Учредителната конференция на партията пък е проведена не с изискуемите 500 члена, а с 1016, които са с абсолютно изрядни документи.

След като обаче по законосъобразността не са намерени пропуски, а се оказва, че критериите са покрити над изискуемото по закон, съдията влиза в тълкователна роля на понятия и думи. В началото на юни Илиева е изпратила до ДОСТ ново писмо, с което иска да бъде разяснен смисълът, вложен в определени думи в учредителните документи на партията.

Така например Местан трябва да отговори, какво разбира под „установяване на национално достойнство“. Политикът да обясни на съда и кои са реформаторските сили, говорейки за свикване на ВНС. ДОСТ трябва да разшифрова и как и с какви способи ще постигне освобождаването на медиите от зависимости и налагане на свободно слово.

Темида очаква и отговор – какво разбират в новоучредената партия под установяване на реални пазарни отношения, като противодействие на задкулисието и олигархията?

Политици коментират, че тълкователният режим, в който влиза Темида е  капан за Местан и формацията му. Обясняването на значенията на думи и налагането на определен контекст може да доведе до изискване на нов Устав, а това означава рестарт и нова учредителна конференция и преповтаряне на процедурите. В коридорите на съда се говори, че на съдия Илиева и остават само броени месеци до пенсия и изходът от делото няма да й окаже влияние върху по-нататъшната й кариера и трудова реализация. В политическите среди пък не е тайна, че ДПС и Пеевски продължават да имат сериозно влияние в правораздавателната система. Това потвърждават в свой телефонен разговор преди време и висши магистрати – бившият шеф на Софийски градски съди Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

От регистрацията на ДОСТ и излизането им на политическата сцена, големият губещ ще бъдат ДПС, Доган и статуквото. Заради това блокирането на формацията в зародиш е важно за проруските и антинатовси и европейски сили. Не е изключено скандалът да стигне и до дипломатическия корпус у нас, който и без това е критичен към  съдебната ни система и липсата на реформи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0