Меркел защити бежанците

Бежанците не са донесли тероризма в Германия, заяви германският канцлер Ангела Меркел на предизборно събитие преди местните избори в източната провинц

Бежанците не са донесли тероризма в Германия, заяви германският канцлер Ангела Меркел на предизборно събитие преди местните избори в източната провинция Мекленбург, Предна Померания. Така Меркел защити бежанците и добави, че ислямът има място в Германия, ако се практикува по начин, зачитащ конституцията.

Германският канцлер обаче направи и друго признание – че много хора са занимали от Германия за Сирия, където са били обучени от екстремистите на терористичната групировка Ислямска държава (ИД). „Тази групировка ни тревожи от няколко години“, посочи Меркел в словото си в Нойщрелиц, на 100 км северно от Берлин. Тя беше там, за да подкрепи водещия кандидат на Христиан-демократическата партия Лоренц Кафиер.

Ройтерс припомня неотдавнашно съобщение на вътрешния министър Томас де Мезиер, че над 800 души от Германия са заминали за Сирия и Ирак, за да се бият на страната на ИД.
Меркел каза още, че в Германия няма място за онзи вид ислям, който не спазва конституцията на страната и не приема равноправието на жените.

Германското радио „Дойче веле“ коментира, че за Ангела Меркел кризата с бежанците и нейното преодоляване за пробен камък за бъдещето на ЕС. Сведена до същината си, нейната мисъл гласи: Колко пари струва един ЕС с 500 милиона граждани, ако не може по хуманен начин да организира приемането на напиращите бежанци от районите на война, пък ако ще и да са милиони?, коментира радиото.

Същевременно германската прокуратура повдигна обвинения в тероризъм на 22-годишен мъж за присъединяване към групировката Ислямска държава в Сирия и участие в пропагандни видеозаписи, предаде АП. От федералната прокуратура заявиха, че срещу германския гражданин Тарик С. са повдигнати обвинения, сред които в принадлежност към чуждестранна терористична организация, нарушаване на покоя на мъртъвци и противозаконно лишаване от свобода на друго лице. Твърди се, че той се е присъединил към ИД някъде около януари 2014 г., като е воювал и е охранявал контролен пункт, където е държал шофьор на камион един ден, защото превозвал огромно количество цигари. Обвинен е и че се е появявал във видеозаписи на ИД, на един от които се гаври с обезглавен труп. Заподозреният се прибрал в Германия през март, защото съпругата му е бременна. Той бил арестуван на летището на Франкфурт. Това стана само ден след като полицията в град Айзенхютенщат задържа мъж, планирал да извърши терористично нападение по време на фестивал. В дома на арестувания са открити експлозиви и материали, свързващи заподозрения с ИД. Арестуваният имал връзка със салафизма и бил под постоянно полицейско наблюдение. Той планирал да постави самоделно взривно устройство с пирони на фестивала, който се провежда от 26 до 28 август. Градът, намиращ се в близост до границата с Полша, има население от около 30 000 души. Той е и един от основните приемни центрове за бежанци в Германия.

На този фон германското правителство се дистанцира от секретен доклад на Бундестага, уличаващ Турция като сътрудник на ислямистки групировки в Близкия Изток, предаде „Дойче Веле“. Говорителят на германското правителство отказа да коментира доклада, подчертавайки единствено, че Турция е партньор на Запада в борбата срещу Ислямска държава. На свой ред от вътрешнополитическото ведомство обясниха, че документът е съставен от заместник-министър, който не е имал знанията и компетенциите на външен или вътрешен министър.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0