Медицинският съвет ще препоръча масово тестуване за коронавирус

Масов скриниг за коронавирус ще препоръча новосформирания Медицински експертен съвет (МЕС) към кабинета. Това беше съобщено от вирусолога проф. Ра

Масов скриниг за коронавирус ще препоръча новосформирания Медицински експертен съвет (МЕС) към кабинета. Това беше съобщено от вирусолога проф. Радка Аргирова на първата пресконференция на съвета.

По думите й този масов скрининг може да се осъществи, когато бъде приет алгоритъм за диагностиката на коронавирус. Този алгоритъм ще съдържа експертни препоръки кога, какви тестове да се използват и как да се интерпретират резултатите от тях. Това е определящо за по-нататъшните стъпки на пациента, каза Аргирова.

Предстои да бъде планиран броят и видовете тестове, които ще са необходими за масово тестуване. Информацията ще бъде отнесена към правителството, за да се осигурят средствата за закупуването им. Всичко това има отношение към спирането на разпространението на епидемията, коментира проф. Аргирова.

Доц. Атанас Мангъров разясни повече за тестовете.

Той обясни, че болен с коронавирус отделя вируса в околната среда. Това се случва около 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптои и 20-30 дни след края им. През това време вирусът може да бъде хванат с бързи и бавни тестове.

Какво обаче се случва с контактите на един болен?

Едните може да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда. Когато на тези контактни се прави тест, не се намира нищо. За да се установи, че те са били болни трябва да се направи серологично изследване – имунохроматографски тестове, с които се установява, че ако има антитела, това означава, че е прекарал коронавирусната инфекция.

Ако това не се направи – този човек е в графата отрицателен, което се случва масово, заради което при значителна част от контактните не се установява нищо.

Втората група контактни, са тези които болният е заразил. Ако той ги е заразил сравнитено скоро, защото той е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми, то тези хора няма да отделят вируса и няма как да ги хванем с нито един тест. Тази втора група, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, ще останат неоткрити.

Затова са важни имунохроматографски тестове, с които можем да получим данни за това, че някой е прекарал коронавирусната инфекция.

В момента у нас се правят тестове за потвърждаване на една установена инфекция, каза доц Мангъров, визирайки мерките на националния оперативен щаб.

Проф. Коста Костов, който се определи като координатор на МЕС, представи членовете му и обяви, че съставът ще се попълва непрекъснато. В съвета влизат:

– проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ „Токуда“

– проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ „Токуда“

– проф. Савелина Поповска, патолог

– адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право

– д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

– доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести – Инфекциозна болница – София

– доц. Васил Велчев, кардиолог

– доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар

– проф. Георги Момеков, фармаколог

– д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз

– проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи

– доц. Росен Калпачки, невролог

– доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог

– Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио“

Проф. Костов обяви и каква ще е основната цел на МЕС – изготвяне на алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на Covid-19 и неговите органни инфекции. 

Тези алгоритми и препоръки ще бъдат предлагани на здравното министерство, за превеждане в изпълнение от лечебните заведения.

COMMENTS

WORDPRESS: 0